Dezvoltatorii imobiliari şi firmele de construcţii nu sunt interesate să finanţeze programul de locuinţe ANL destinate închirierii propus de Guvern, considerând că partea din chirie care urmează să le revină este insuficientă pentru a-şi recupera banii într-o perioadă rezonabilă de timp. Guvernul a aprobat, miercuri, un act normativ prin intermediul căruia finanţarea construcţiei locuinţelor ANL destinate închirierii va putea fi asigurată şi de către investitorii privaţi, în parteneriat cu statul. Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, este rezervat în privinţa acestui proiect, afirmând că reacţia investitorilor va fi influenţată de dezgheţarea pieţei imobiliare. „Nu ştim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care să genereze implicarea în acest tip de proiecte”, a spus şeful ARACO, punctând că apetitul pentru proiecte în parteneriat public-privat, după ultimele modificări legislative, este oricum unul redus.
Conform actului normativ adoptat de Executiv, cuantumul chiriei pentru o locuinţă nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie. Jumătate din încasările din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revin investitorului privat şi 20% ANL. Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (aproximativ 366 euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Asta înseamnă că cei 30% care îi revin lunar dezvoltatorului reprezintă sub 37 de euro. Astfel, firma care construieşte apartamentul va câştiga din închirierea acestuia sub 450 de euro pe an, ceea ce înseamnă venituri de mai puţin de 4.500 de euro în zece ani. „Realist ar fi ca ponderea din chirii care revine investitorului să fie de 50-60%, în ideea că vor mai creşte salariile. Dacă rămâne la 30%, nu este tentant pentru investitori să-şi asume riscuri”, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
Omul de afaceri israelian Yigal Zohar, care a construit prin intermediul mai multor firme circa 1.500 de apartamente în ultimii cinci ani în România, crede că noul proiect este fie o greşeală, fie este lipsit de logică. „La asemenea încasări din chirii nu-ţi poţi recupera banii niciodată. Dacă ANL vrea să construim pentru el, o vom face cu cea mai mare plăcere, dar nu pentru încasări de 40 de euro pe lună. Pentru mai puţin de 200 de euro pe lună pentru un dezvoltator nu are sens afacerea, pentru că el vrea să îşi recupereze investiţia în zece ani”, a spus Zohar. Acesta a afirmat că nu crede, ci este sigur că firmele private nu vor fi tentate, în aceste condiţi, să participe la finanţarea construcţiei de locuinţe ANL.