Pentru unul din elementele reprezentative pentru această perioadă a sărbătorilor de Paşte este oul vopsit roşu, ar trebui să cunoaşteţi câteva lucruri interesante despre ouă.
Cum recunoşti un ou proaspăt?
Un ou proaspăt înseamnă că menţine încă viabil fătul, viitorul pui, aşadar el trebuie să comunice cu mediul. Prin urmare, trebuie ca în coaja de ouă porii să fie încă prezenţi, ca atare coaja va fi uşor transparentă şi rugoasă. Atunci când coaja devine strălucitoare, oul este vechi.
Oul conţine cele mai bune proteine alimentare
Da, oul chiar conţine cele mai bune proteine alimentare pentru organismul nostru, motiv pentru care au fost numite proteine de clasa I şi ele se folosesc ca etalon pentru stabilirea calităţii proteinelor din orice alt aliment. Aceste proteine se găsesc în special în gălbenuş şi îşi pierd calităţile dacă sunt preparate termic. De aceea este recomandat să consumaţi gălbenuşul crud (în sake, cu lapte, de exemplu), fie „ochi”, dar fără să se prepare termic şi gălbenuşul.
Legătura dintre ou şi colesterol
Ultimele studii au demonstrat că oul nu are un conţinut ridicat de colesterol, însă poate stimula producerea endogenă de colesterol, adică să favorizeze producerea colesterolului de ficat. Aşadar, se recomandă să nu consumaţi mai mult de două-trei ouă pe săptămână.
Atenţie: cifra 3!
Atunci când achiziţionaţi ouă din magazin observaţi că acestea sunt ştampilate cu data de expirare, dar şi cu un cod. Cifra cu care acest cod începe este foarte importantă, pentru că specifică modul în care au fost crescute găinile de la care provin acele ouă. Cifra 0 aparţine produselor ecologice, găinile nu au fost crescute cu substanţe chimice şi, de asemenea, acestea sunt crescute în aer liber şi nu în baterii, ceea ce face ca ouăle să nu conţină hormoni de stres secretaţi de găina. Cifra 3 este „cea mai rea”, aceasta specifică faptul că găinile de la care provin respectivele ouă au fost crescute în baterii.
Oul este foarte hrănitor
Se recomandă să nu îl consumaţi prăjit, ci fiert sau preparat în teflon, astfel încât să îi păstraţi gălbenuşul „moale”. Oul este foarte hrănitor, atât prin conţinutul de proteine de cea mai bună calitate, cât şi prin vitaminele şi mineralele pe care le conţine. Un singur ou poate suplini necesarul de proteine şi calorii pentru o masă. Fiind însă foarte proteic, poate fi alergen pentru copiii foarte mici sau pentru cei cu fond atopic care pot dezvolta urticarie.