Capsula timpului, cupa unirii, seară cu plăcinte și film basarabean

0
554

În ultima vreme tot mai mulți tineri basarabeni aleg să treacă Prutul. Cu toți își doresc studii de calitate, dar în același timp visează și la un viitor prosper. Chiar dacă e la aproape 700 km depărtare, Craiova este orașul pe care mulți studenți și elevi îl aleg pentru studiu și trai. Aceștia au și o asociație, care le reprezintă și sprijină interesele, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (ASBC).

A devenit o tradiție ca spre sfârșitul lunii martie ASBC să organizeze festivalul Basarabia, care are drept scop promovarea istoriei, a culturii, tradițiilor, obiceiurilor basarabene, dar și crearea unei relații mai strânse între tinerii basarabeni și români. Tinerii își doresc să aducă mai aproape de publicul craiovean tradițiile zonale din Moldova. Aceștia își propun ca în cele șapte zile de festival să realizeze nouă activități inedite care să-i ducă cât mai aproape de idealul propus.

În perioada 21-27 martie se desfășoară cea de-a opta ediție a festivalului cultural Basarabia. Pe parcursul evenimentului vor avea loc mai multe activitati, în prima zi se va desfășura un training, după care vor urma: capsula timpului, activitate în care tinerii vor scrie 101 mesaje despre cum văd ei relația dintre România și Republica Moldova, dar și ce așteptări au până în anul 2025; Cupa Unirii, unde vor juca fotbal și volei; flashmob „Hora Unirii”; conferință dedicată celor 101 ani de la Marea Unire; seară cu plăcine; instalarea indicatorului spre Chișinău; seară de film basarabean și închiderea festivalului printr-o dezbatere pe tema „101 sau mai puțin” care va avea loc la biblioteca „Aman”.

Nicu Certan, președintele ASBC își dorește să aducă cât mai aproape tot ce înseamnă „Basarabia” către craioveni: „Anul acesta festivalul se află la a opta ediție. Ne propunem să aducem cât mai aproape tot ce înseamnă „Basarabia” către craioveni. Vom instașa în premieră un indicator simbolic spre Chișinău, pentru ca toți basarabenii din Oltenia să se simtă măcar cu un metru mai aproape de casă. Avem așteptări mari de la acest festival pentru că am muncit mult ca el să se întâmple. Sper că această tradiție a festivalului să fie dusă mai departe”.

CORINA MIHAILOV

(studentă la Jurnalism, Universitatea din Craiova)