România va candida pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente

0
319
SAMSUNG
SAMSUNG

România îşi va prezenta candidatura pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unui Memorandum discutat astăzi în şedinţa de guvern.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Odată cu intenţia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, una dintre deciziile care vor trebui formulate la nivel UE face referire la realocarea agenţiilor europene care îşi au sediul la Londra.

Relocarea la Bucureşti a EMA reprezintă o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice, în prezent ţara noastră nefiind gazdă pentru niciun sediu de agenţie europeană. Atragerea unui sediu de agenţie a UE ar contribui la creşterea rolului şi vizibilităţii României ca stat membru al UE.

România deţine o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de şcoală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializaţi în medicină şi farmacie lucrează în ţările Uniunii Europene.

De asemenea, în Bucureşti îşi au sediul numeroase instituţii de profil, inclusiv laboratoare şi companii farmaceutice (Institutul Naţional de Cercetare ”Cantacuzino”, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeş. Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situaţii de criză care pot afecta sistemul naţional de sănătate.

Memorandumul stabileşte, de asemenea, constituirea unui grup de lucru inter-instituţional, care va avea ca responsabilitate pregătirea candidaturii României. Din acest grup de lucru vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Externe.