Londra: Ce se ştie despre atacator?

0
203

fotosEu nu pot face comentarii asupra identităţii atacatorului (…), dar noi investigăm pista terorismului islamic” a menţionat aseară Mark Rowley, comandantul unităţii antiteroriste britanice, într-o declaraţie făcută în faţa Scotland Yard. Printre răniţi se află şi doi români. Potrivit unui comunicat al MAE român, una dintre cele 2 persoane de cetăţenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma incidentului, a fost externată.

Serviciul antiterorism a deschis o anchetă asupra evenimentelor. Poliţia britanică a avansat, de aseară, pe Twitter, considerentul că “până la proba contrarie se poate vorbi de un element terorist”.

Aseară târziu, Theresa May a anunţat că nivelul de alertă teroristă rămâne neschimbat. Din august 2014, acest nivel a fost fixat la “grav”, al patrulea pe o scară de cinci. Scotland Yard-ul anunţase la începutul lunii martie că serviciile de securitate au dejucat 13 tentative de atentat terorist după iunie 2013. În urma atentatelor din noiembrie 2015, din Franţa, poliţia a anunţat deplasarea a 600 de poliţişti suplimentar la Londra. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a asigurat că va creşte efectivul poliţiştilor deplasaţi pe străzile capitalei. “Londonezii nu vor ceda niciodată terorismului” a spus el. Categorică, Theresa May a spus că locul atacului nu a fost deloc un hazard. Teroristul a vrut să lovească inima capitalei, unde oameni de toate naţionalităţile, toate religiile, toate culturile se adună pentru a celebra valori precum libertatea, democraţia, libertatea de expresie.

UPDATE: Născut în Regatul Unit, autorul atentatului de la Londra era cunoscut de serviciile de securitate. Premierul Theresa May a confirmat astăzi efectuarea a opt arestări la Londra şi Birmingham, N-a divulgat identitatea atacatorului, dar a confirmat că este născut în Marea Britanie şi a făcut obiectul unei anchete MI 5, pentru legături cu extremismul violent. Era considerat o figură periferică inspirată din ideologia islamistă.