Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au depistat în ultima săptămâna încă un caz de gripă confirmat şi prin examen de laborator la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti.
În judeţul Dolj s-au înregistrat 1.196 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 649 de cazuri de pneumopatii acute şi un caz de gripă, o parte din pacienţi având nevoie chiar de internare în spital pentru a primi tratament de specialitate. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.846) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.622 cazuri), şi peste valoarea înregistrată în aceeaşi săptămână a anului trecut. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.
Recomandări din partea medicilor
Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, în special fructe şi legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihna nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate.
Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, sunt de evitat aglomeraţiile din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.