Reţea infracţională destructurată: Au făcut un milion de euro furând din bunurile pe care le transportau

0
131

O reţea specializată în activităţi de înşelăciune şi spălare de bani care acţiona pe raza mai multor judeţe a fost destructurată în urma unei acţiuni de amploare, desfăşurată ieri de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării, angajaţi şi reprezentanţi ai unor firme din Constanţa, care obţinuseră şi contractele de transport a anvelopelor produse de Pirelli la Slatina, pe drumul către destinaţie, respectiv Portul Constanţa, desigilau containerele cu marfă, “şuteau” cât puteau, apoi le sigilau la loc, anvelopele astfel obţinute fiind valorificate prin intermediul altor societăţi. Folosind acelaşi mod de operare, membrii grupării au furat şi alte bunuri, prejudiciul produs de aceştia fiind estimat la aproximativ 1 milion de euro.

Forţe impresionante au fost angrenate în acţiunea de ieri, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 18 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, furt, spălare de bani şi fals. Zeci de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, IGPR, DIC, SIAS, BCCO Constanţa, BCCO Galaţi, IPJ Olt, cu sprijinul SRI, coordonaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, au descins, simultan, la 11 locaţii – 10 din Constanţa şi una din Galaţi – la domiciliile unor persoane suspectate că fac parte din această grupare, fiind găsite 15 persoane.

În urma activităţilor complexe de cercetare desfăşurate de oamenii legii, s-a stabilit că gruparea acţiona pe raza mai multor judeţe ale ţării prin intermediul unor societăţi comerciale ce au ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri, cu ajutorul cărora au indus în eroare mai multe societăţi beneficiare prin substituirea mărfii şi însuşirea acesteia, ulterior valorificând-o prin intermediul altor societăţi, prin falsificarea documentelor de provenienţă şi transport.

Anvelopele Pirelli n-au mai ajuns la destinaţie

Potrivit anchetatorilor, într-una din cauze, s-a stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2010, suspecţii, în calitate de reprezentanţi şi/sau angajaţi ai SC Patronul şi Argatul SRL şi SC Daiodra SRL, ambele din Constanţa, specializate în transporturi rutiere, şi-au însuşit şi valorificat 10.000 de anvelope în valoare de aproximativ 500.000 euro, cu ocazia transportării acestora de la producător către Portul Constanţa. Mai exact, pe drumul de la Slatina până în Portul Constanţa aceştia au oprit vehiculele, au desigilat containerele, au descărcat anvelopele apoi au aplicat din nou sigilii, la destinaţia finală ajungând doar cartoane în loc de anvelope. Bunurile însuşite în acest mod au fost valorificate ulterior prin intermediul a două societăţi comerciale controlate de membrii aceleiaşi grupări, respectiv SC La Sirena Marine Service SRL Constanţa şi SC MEM Office SRL Constanţa, în baza unor facturi fictive. Pentru a-i induce în eroare pe beneficiari, învinuiţii au folosit în mai multe cazuri identităţi false, dar şi numere de înmatriculare şi documente de transport falsificate.

Folosind acelaşi mod de operare, membrii reţelei au “uşurat” şi alte transporturi pe care le aveau, alegându-se cu 33 de combine frigorifice, televizoare cu plasmă, obiecte de mobilier sau ţigări, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind estimat la peste 1 milion de euro.

În urma percheziţiilor au fost ridicate documente financiar-bancare, facturi, înscrisuri, zeci de CD/DVD-uri, hard-disk-uri şi 2.500 de euro, iar cele 15 persoane găsite urmează să fie aduse la Craiova, la sediul DIICOT, pentru audieri şi dispunerea măsurilor necesare. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, înşelăciune, spălare de bani, rupere de sigiliu, neglijenţă în serviciu, favorizarea infractorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înregistrare.