Şedinţă festivă la ABA „Jiu”, dedicată Zilei Mondiale a Apei

0
788

Sub sloganul „Apă pentru oraşe. Răspunsuri la provocările urbane”, în acest an, de Ziua Mondială a Apei, naţiunile şi autorităţile din domeniu au atras atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: populaţia oraşelor creşte mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă din oraş. De altfel, este prima dată în istoria omenirii când cea mai mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe – 3,3 miliarde de oameni – şi continuă să crească într-un ritm alarmant.

„Instituţia pe care o manageriaţi este o instituţie care are mari responsabilităţi în momentul de faţă, fiindcă multă vreme apa a fost considerată ca fiind numai un dar al naturii, de care noi trebuie să beneficiem şi, totuşi, cu exploziiile demografică şi economică înregistrate la nivel mondial, în ultima vreme se pune problema crizei de apă. Aşadar, se vorbeşte acum de gestionarea durabilă a resurselor de apă, pentru că trebuie să conştientizăm cu toţii că ele sunt limitate”, a afirmat Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj şi, totodată, preşedintele Comitetului de Bazin (CB) Jiu-Dunăre, întrunit, ieri, în şedinţă, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. «ABA „Jiu” a dedicat o săptămână întreagă acestui eveniment, săptămână care se încheie astăzi (n.r. ieri) cu această şedinţă», a spus şi Cosmin Călin, directorul ABA „Jiu”, gazda întâlnirii, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu”, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova, DSP Dolj, Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului, Companiei de Apă Oltenia, Primăriei Petroşani, Primăriei Municipiului Tg. Jiu, Complexului Energetic Craiova, Primăriei Municipiului Dr. Tr. Severin. „Fondurile alocate prin POS Mediu sunt insuficiente faţă de sumele de care avem nevoie pentru rezolvarea tuturor problemelor ce ţin de infrastructura de apă. Din acest an va funcţiona Programul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii, care are două componente gestionate de Ministerul Mediului şi Pădurilor: realizarea de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare şi are prevăzută suma de 1,3 miliarde de lei şi cea de prevenire a inundaţiilor, având prevăzută suma de 2,4 miliarde”, a transmis şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prin reprezentantul Ministerului, Gigi Dragu.

Pe ordinea şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, s-a regăsit proiectul „Măsuri pentru reducerea efectelor presiunilor cauzate de afluenţii proveniţi de la aglomerările umane”, s-a discutat despre refacerea Luncii inundabile de-a lungul Dunării, precum şi despre stadiul investiţiilor privind infrastructura de apă potabilă, reţele de canalizare, staţii de epurare în Valea Jiului.