Nu sondajul este de vină!

2
164

Senatorul de Filiaşi (Colegiul uninominal nr. 3) Lia Olguţa Vasilescu s-a arătat, duminică, într-o conferinţă de presă, extrem de impacientată de sondajul de opinie realizat de Institutul de Sondaje şi Cercetări Sociologice din Craiova, care o poziţiona, deloc avantajos, între potenţialii candidaţi la Primăria Craiova, la alegerile locale din vara anului viitor. Adoptând tonul deşteptului suveran, Lia Olguţa Vasilescu se consideră un politician cu notorietate, vizibilitate publică şi seducătoare credibilitate, în rândul electoratului craiovean, dacă nu cumva adulată în delir. Gesticulaţiile feminine ale senatorului vocal sistematic şi profund rareori oferă o probă de umor involuntar. Trecem peste obsesia de dată recentă cu Primăria Craiova. Şi peste apogeul plăcerii de a bombăni. Fiindcă nu-i găsim vreo justificare. Admiţând că pot exista rezerve în privinţa verosimilităţii datelor procesate şi date publicităţii, culese pe un eşantion deloc convingător de 792 repondenţi, disipaţi în cele 16 zone (!) ale Craiovei, putem accepta în schimb că sondajul respectiv este vag orientativ, aidoma unei fotografii mişcate. Adică vax. Apoi, lista potenţialilor candidaţi, aleatoriu nominalizaţi, nevalidată de structurile de partid, putea beneficia, în orice intervievare, cel mult de empatia celor chestionaţi şi nicidecum de o judecare sobră a calităţilor sau non-calităţilor care-i recomandă pentru o asemenea opţiune. În orice raţionament însă mai trebuie introdus un detaliu deloc insignifiant. Lia Olguţa Vasilescu este senator de Filiaşi, cum spuneam, centrul Colegiului uninominal nr. 3. În acea zonă a geografică a fost votată, la alegerile parlamentare din 2008, în acea zonă îşi desfăşoară preponderent activitatea parlamentară.

[stream provider=video flv=x:/www.cvlpress.0n.ro/wp-content/uploads/video-gallery/UFO/ufo-haiti.mp4 embed=fals share=false width=280 height=200 dock=true controlbar=over skin=default bandwidth=high autostart=false /]

Teoretic discutând, curiozitatea senatorului în cauză ar trebui să derive din datele unui eventual sondaj de opinie realizat la nivelul Filiaşului şi a comunelor arondate Colegiului uninominal nr. 3, fiindcă ar fi chiar culmea să stea neconvingător în opţiunea votanţilor din 2008 şi să fie mâhnită că nu este suficient adulată sau, mă rog, luată în seamă, la nivelul Craiovei, în temeiul unor gesturi eminamente politice, lipsite de orice consecinţe concrete. Senatorul Lia Olguţa Vasilescu suferă de ambiţia autodepăşirii, ca să nu spunem a parvenirii, şi de o râzgâială politică infantilă, ceea ce-i banalizează multe demersuri. Oricum, are calmul deliberativ în suferinţă. Şi în afara ambiţiei feminine de care vorbeam, nimic nu o recomandă pentru opţiunea, de acum declarată, de a candida la Primăria Craiovei. Curajul, prudenţa, cumpătarea, competenţa administrativă şi celelalte  nu sunt decât un „posibil” al virtuţii. Pentru a deveni cu adevărat virtuţi, ele trebuie să fie bine profesate, pentru a nu încurca lucrurile. Şi ar fi multe de discutat aici, apelând la o retrospectivă a istoricului bătăliilor electorale pentru această funcţie. Încrâncenată va fi şi confruntarea de anul viitor. Nu trebuie însă omis faptul că primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, beneficiază şi de o cotă de compasiune, de luat în seamă în orice evaluare, care se reazemă pe ceea ce a făcut cât timp s-a aflat în mandat. Asta neânsemnând că va fi şi câştigător cert al viitoarelor alegeri. Altceva nu trebuie însă trecut cu vederea, dincolo de orice apetenţă polemică. PSD şi PNL se află într-o alianţă, la nivelul Doljului, şi implicit al Craiovei. Cu alte cuvinte, candidatul unic al USL va trebui să întrunească sufragii bine motivate şi deloc emoţionale, evident, în temeiul sondajelor de opinie. Aşadar, nu sondajul este de vină, deocamdată, în cazul senatorului Lia Olguţa Vasilescu, care-şi consideră portretul exclusiv digerabil. Nu toate pe lumea asta se rezolvă prin ambiţie şi vanitate. Sistematic, mai este nevoie şi de altceva.

 

 

2 COMENTARII

  1. Olguta Vasilescu s-a umplut de ridicol in ultimii ani prin practicarea unui discurs demagogic si lipsit de substanta pe care-l afiseaza pe la televiziunile moguliene. Nu are nici cea mai mica expertiza care ar putea-o recomanda pt o functie la primarie. Restu” … e cancan!

Comments are closed.