Alegeri în cadrul Baroului Dolj

0
320

Avocaţii doljenii sunt chemaţi la urne la sfârşitul acestei săptămâni pentru a alege cine va exercita funcţia de decan al Baroului Dolj în următorii patru ani. Tot cu această ocazie vor fi aleşi şi membrii consiliului baroului, membrii Comisiei de cenzori, ai Comisiei de Disciplină şi delegaţii Baroului Dolj la Congresul Avocaţilor.

Ion Turculeanu

Sâmbătă, 26 martie a.c. începând cu ora 10.00, la sediul Filarmonicii „Oltenia” are loc Adunarea Generală a avocaţilor doljeni. Unul dintre cele mai aşteptate puncte de pe ordinea de zi este organizarea alegerilor pentru mai multe funcţii, între care cea mai importantă este aceea de decan. În cadrul lucrărilor Adunării Generale de sâmbătă va fi prezentat, de asemenea, raportul de activitate al Consiliului Baroului Dolj pentru perioada de la alegeri şi până în prezent, raportul Comisiei de Cenzori privind verificarea activităţii financiare a Baroului Dolj în 2010 şi proiectul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011. Tot pe ordinea de zi se mai regăsesc descărcarea Consiliului Baroului Dolj de activitatea şi gestiunea sa din perioada supusă analizei şi aprobarea proiectului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011.

Bilanţ pe ultimii patru ani

Întâlnirea avocaţilor va debuta cu momentul prezentării bilanţului ultimilor patru ani de activitate, o perioadă ce s-a dovedit una de bun augur pentru Baroul Dolj. Dovadă stă lista cu realizările notabile din ultima perioadă. Prin organizarea unor manifestări ştiinţifice şi culturale, prin activitatea profesională a avocaţilor din cadrul Baroului Dolj şi prin implicarea în viaţa comunităţii instituţia a câştigat foarte mult la capitolul vizibilitate. Ca urmare instituţia a reuşit să pună la punct şi să comunice un program anual de conferinţe pe teme de actualitate pentru avocaţi, cu participare naţională şi internaţională, lansări de carte juridică şi evenimente culturale care s-au bucurat de o prezenţă numeroasă din partea membrilor Baroului Dolj şi nu numai. Conferinţele organizate de Baroul Dolj au avut teme precum „Proceduri de insolvenţă”, „Administraţia publică. Fiscalitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat”, „Medierea, negocierea şi arbitrajul”, „Mica reformă”, „Avocatura. Profesie sau Afacere ?” şi au asigurat cadrul de pregătire profesională continuă pentru avocaţi, fiind evaluate în prealabil de Centrul Teritorial Craiova al INPPA cu ore de pregătire profesională continuă.

Baroul s-a implicat şi în derularea unor campanii umanitare: „Fii bun şi dăruieşte de Crăciun” – proiect umanitar de ajutorare a copiilor şi bătrânilor nevoiaşi şi campania „Fii bun şi dăruieşte sinistraţilor” – proiect umanitar de ajutorare a sinistraţilor rămaşi fără casă în urma inundaţiilor catastrofale cu care s-a confruntat populaţia din judeţele de nord-est în anul 2010.

„Eu cred că am schimbat faţa instituţiei în aceşti ani”

În ultimii patru ani, sediul Baroului a fost modernizat prin utilarea bibliotecii cu dulapuri pentru periodice, schimbarea tâmplăriei exterioare de fier cu tâmplărie PVC sau renovarea sălii mici de bibliotecă pentru a fi mutat biroul secretariat în vederea deschiderii intrării operaţionale în barou de pe Bulevardul Carol I. De asemenea, cu sprijinul Baroului Dolj au fost utilate cu imprimante şi calculatoare cu program legislativ şi acces la internet birourile de asistenţă juridică din Băileşti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. A fost construit şi mobilat biroul avocaţilor din cadrul Tribunalului Dolj. În acest interval au fost mobilate sălile de judecată din cadrul instanţelor în vederea asigurării unor condiţii civilizate de lucru pentru avocaţi. „În aceşti ani am reuşit să ne facem remarcaţi prin realizările noastre. Nu degeaba colegii avocaţi din ţară ne recomandă ca baroul numărul unu al României. Avem reuşite pe toate planurile. Ne-am remarcat atât din punct de vedere profesional cât şi prin implicarea în viaţa comunităţii. Eu cred că am schimbat faţa instituţiei în aceşti ani şi am reuşit să obţinem facilităţi pentru avocaţi prin programe de parteneriat unice în ţară. Sunt foarte mândru că am reuşit să ne afiliem la Uniunea Internaţională a Avocaţilor şi la Asociaţia Internaţională a Barourilor”, a declarat prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj, care sâmbăta viitoare va candida pentru un nou mandat.