Compoziție în memoria tinerilor martiri ai Revoluției din 1989

0
392

Filarmonica „Oltenia” prezintă astă-seară, de la ora 19.00, o lucrare vocal-simfonică în primă audiție: „Messa da Requiem pentru soliști, cor, orchestră și orgă” de Şerban Nichifor, compusă de Șerban Nichifor în memoria tinerilor martiri ai Revoluției Române Anticomuniste din 1989, profund impresionat fiind de moartea tragică a celor ce și-au dat viața pentru libertate. Soliștii serii sunt pianistul Dimitri Malignan (Franța), soprana Stanca Maria Manoleanu și tenorul Mihai Urzicana. Sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene mai prezintă Uvertura „Die erste Walpurgisnacht” de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul nr. 2 în Fa major pentru pian și orchestră, op. 102 de Dmitri Șostakovici.

Gian Luigi Zampieri

Gian Luigi Zampieri (n. 1965, Roma) este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. A condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate. De la mijlocul anilor ’80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Dimitri Malignan

Pianistul Dimitri Malignan (n. 1998, Paris), nepot al compozitorului și omului de teatru român Henry Mălineanu, a moștenit talentul bunicului său, debutând de timpuriu, la doar cinci ani. În perioada 2011-2017, a studiat cu Ludmila Berlinskaia la prestigioasa l’Ecole Normale de Musique de Paris „A. Cortot”, obținând Diploma de solist concertist (cu maximum de voturi) și Premiul „Cortot”. În paralel, a urmat și cursurile Conservatorului Regal din Haga (Olanda), la clasa prof. Naum Grubert.

Stanca Maria Manoleanu

Născută într-o familie de muzicieni, Stanca Maria Manoleanu începe studiul pianului la 6 ani și debutează în viața artistică în recitaluri și concerte alături de orchestrele Filarmonicilor din Timișoara și Bacău, obținând pe parcursul evoluției sale muzicale numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din anul 2012, activitatea artistică îi este tot mai apreciată, critica muzicală și publicul manifestându-ș admirația față de aparițiile sale.

Mihai Urzicana

Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța și al Facultății de Teologie, secțiile Artă sacră și Pastorală, Mihai Urzicana este în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, secția canto clasic, clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu. Este solist al Coralei „Armonia” din Constanța, ansamblu alături de care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate.