România participă la sondajul de opinie lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor

0
48

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) lansează, în data de 23 februarie, ora 11.00 a.m., un sondaj de opinie privind modul în care se comunică informaţiile referitoare la siguranţa alimentelor, în contextul incertitudinii ştiinţifice*.

România va participa la acest sondaj, care se va desfăşura pe tot parcursul acestui an, alături de alte state membre, precum: Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru şi Spania.

În domeniul siguranţei alimentelor, cunoştinţele experţilor trebuie convertite pentru audienţă  într-un limbaj clar şi inteligibil, fără să afecteze rigoarea ştiinţifică.

Există multe situaţii în care informaţii referitoare la siguranţa alimentelor sunt transmise de mass media sau percepute de consumatori  într-un mod aproximativ şi incomplet, datorită lipsei de cunoştinţe aprofundate în acest domeniu.

Acest tip de comunicare poate schimba atitudinea consumatorilor, ceea poate induce o stare de panică nejustificată şi un impact economic local şi global important, cu pierderi în cuantum de până la 60% în cazul producţiei şi comercializării unor anumite produse alimentare.

Comunicarea informaţiilor ştiinţifice trebuie să fie echilibrate de claritatea şi de simplificarea mesajului, prin eliminarea detaliilor inutile.

Ajutaţi-ne să explicăm mai bine! Participaţi la sondaj!

Chestionarul îl puteţi completa online, accesând link-ul de pe prima pagină a site-ului ANSVSA: www.ansvsa.ro sau de pe pagina de Facebook a instituţiei.

* Incertitudinea ştiinţifică este definită ca fiind totalul tipurilor de limitări ale cunoştinţelor (datelor, informaţiilor) pe care le au evaluatorii la dispoziţie la momentul realizării unei evaluări ştiinţifice, în timpul şi cu resursele existente. Aceste limitări sunt luate în calcul în concluzionarea evaluărilor de risc de către oamenii de ştiinţă.