Sunt necesare reguli europene în domeniul roboticii care evoluează atât de rapid, de exemplu pentru întărirea standardelor etice sau pentru stabilirea responsabilităţilor pentru accidentele maşinilor fără şofer, spun deputaţii într-o rezoluţie votată joi.
Deputaţii cer Comisiei Europene să propună reguli privind robotica şi inteligenţa artificială pentru a putea folosi pe deplin potenţialul lor economic şi pentru a garanta un nivel standard de siguranţă şi securitate. Ei subliniază că standardele de reglementare pentru roboţi sunt planificate în mai multe state şi că UE trebuie să preia conducerea în stabilirea acestor standarde, astfel încât să nu fie obligată să le urmeze pe cele stabilite în state terţe. “Deşi sunt încântată că plenul a adoptat raportul meu privind robotica, sunt şi dezamăgită că grupurile din coaliţia de dreapta, ALDE, PPE şi ECR, au refuzat să ţină seama de consecinţele posibil negative pe piaţa muncii. Ei au respins o dezbatere constructivă şi vizionară, ignorând astfel îngrijorările cetăţenilor noştri.”, a subliniat Raportorul Mady Delvaux (S&D, LU).
Reguli privind responsabilitatea şi impactul roboţilor asupra forţei de muncă
Europarlamentarii susţin totodată, că este nevoie urgentă de propuneri legislative care să clarifice responsabilităţile, mai ales pentru maşinile fără şofer. Ei cer o schemă obligatorie de asigurare şi un fond suplimentar pentru a fi sigur că victimele accidentelor în care sunt implicate maşini fără şofer vor fi compensate integral.
Deputaţii mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unui statut legal specific pentru roboţi, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil dacă ei produc pagube. Rapida dezvoltare a roboţilor poate duce la modificări pe piaţa muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de muncă. Aleşii europeni mai cer Comisiei să urmărească aceste tendinţe îndeaproape.
Un cod deontologic şi o nouă agenţie europeană pentru robotică
Utilizarea pe scară tot mai largă a roboţilor ridică şi chestiuni etice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la viaţă privată şi siguranţă, spun deputaţii. Ei propun un cod etic voluntar privind robotica pentru cercetători şi designeri care să asigure faptul că ei operează conform standardelor legale şi etice şi că design-ul şi utilizarea roboţilor respectă demnitatea umană. Europarlamentarii au solicitat Comisiei să aibă în vedere crearea unei agenţii europene pentru roboţi şi inteligenţă artificială, care să ofere autorităţilor publice expertiză tehnică, etică şi de reglementare. Rezoluţia a fost adoptată cu 396 voturi la 123 şi 85 abţineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar trebuie să explice refuzul.
***
Conform Federaţiei Internaţionale a Roboticii, vânzările de roboţi au crescut în medie cu 17% pe an între 2010 şi 2014 şi cu 29% la nivel global doar în 2014.