Expoziţie retrospectivă a artistei Noche Crist, la Muzeul de Artă

0
514

La Muzeul de Artă Craiova va avea loc mâine, 24 februarie, ora 18.00, deschiderea oficială a expoziţiei „From Noche with love… / De la Noche  cu dragoste…”. Aceasta cuprinde peste 60 de lucrări (pictură, grafică, obiect), donate muzeului craiovean de Fundaţia „Noche Crist”, prin intermediul curatoarei Vivienne M. Lassman, şi este prima retrospectivă dedicată lui Noche Crist în România. O expoziţie cu lucrările artistei a mai putut fi văzută la Craiova – oraşul său natal – în noiembrie 2008, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. „From Noche with love…” (curatori: Mihaela Velea şi Cătălin Davidescu) poate fi vizitată până pe data de 18 aprilie, zilnic, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 17.00.

Noche Crist 1Artistă de origine română, Noche Crist – pe numele său real, Maria Nicola Olga Ioan (1909-2004) – s-a născut la Craiova, într-o familie burgheză. După terminarea claselor primare s-a mutat pentru o perioadă la Iaşi, apoi Bucureşti, unde a expus pentru prima dată în 1946, la Galeriile Kretzulescu. În 1947 a părăsit definitiv România şi a luat contact cu diverse culturi însoţindu-l pe cel de-al doilea soţ, David Crist, în misiuni militare în Hawaii ori diferite ţări europene.

Din 1963 s-a stabilit la Washington D.C., unde s-a integrat activ în mediul artistic american şi şi-a conturat un stil care să o definească. «În 1968 avea prima participare la o expoziţie de grup organizată de Corcoran Gallery of Art, unde a expus din nou în 1972 şi 1984. În 1974 devenea co-fondator al Galeriei 10 din Washington, reuşind să creeze un mediu artistic fervent în jurul acestei galerii. Deşi expusese frecvent în toţi aceşti ani, cele mai elocvente proiecte ale artistei se leagă, o lungă perioadă de timp, de acest spaţiu: „Muzeul kitsch-ului” (1974), „Paturi & cutii” (1976), „Retrospectiv” (1980) „Memorii I-II-III” (1984, 1986, 1988)», precizează reprezentanţii Muzeului de Artă Craiova.

Noche Crist 2În 1989 a susţinut primul său performance: „Copilul decadent”, la Washington Projects for the Art, urmat în 1992 de „Scara iadului” la WPA Cabaret Re-voltaire. În 1995, la Washington Projects for the Art se deschidea „Budoare şi lupanare” – o retrospectivă a celor 50 de ani de creaţie ai artistei Noche Crist. În 2001, la invitaţia directorului Millenium Art Center, Noche Crist prezenta „Pinck Room”, instalaţie cu lucrări de artă şi artefacte, urmată în 2004 de „Reflecţii” la DCAC, Herb’s Choice. În 2008, la 4 ani de la moartea artistei, la American University Museum, Katzen Art Center avea loc expoziţia „Noche Crist: A Romanian Revelation” (curator: Vivienne M. Lassman), ultima expoziţie din America dedicată acestei artiste de origine română, care a îmbogăţit prin spiritul său liber spaţiul cultural american.

Potrivit muzeografilor craioveni, retrospectiva „From Noche with love… / De la Noche cu dragoste…” „este un gest de recuperare a creaţiei acestei artiste, cvasinecunoscută în ţara sa natală, dar care s-a remarcat într-un mediu cultural deschis, cum este cel american, unde a găsit teren fertil pentru a-şi dezvolta personalitatea sa efervescentă şi spiritul ludic”.