Agent al PMS Craiova condamnat la 8 ani şi 6 luni de puşcărie pentru luare de mită şi trafic de influenţă

0
79

Agentul Marius Ungureanu, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, arestat preventiv în decembrie 2015 pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă, a fost condamnat, marţi, 21 februarie a.c., la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, a mai fost condamnată şi o femeie, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Anchetatorii spuneau că agentul îşi făcuse un obicei din a profita de pe urma aparţinătorilor persoanelor arestate preventiv şi încarcerate la PMS Craiova, în special din alte judeţe, în cele aproximativ 6 săptămâni cât a fost supravegheat acesta obţinând sumele de 1300 lei şi 100 euro, un permis de pescuit în valoare de 106 lei, alimente şi băuturi alcoolice pentru a introduce ilegal medicamente în unitatea de detenţie pentru primarul comunei Bîlteni (arestat pentru fapte de corupţie) şi pentru a-l plasa pe el şi pe alţii în camere curate, cu colegi mai …cuminţi. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

pmsReamintim că, agentul Marius Ungureanu, de 45 de ani, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost reţinut pe 5 decembrie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut în sarcina lui faptul că în perioada 10.10.2015 – 04.12.2015, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice – patru acte materiale (în datele de 10.10.2015, 11.10.2015, 23.10.2015 şi 04.12.2015), Ungureanu Marius – agent de penitenciare – funcţionar public cu statut special, a pretins şi a primit de la o denunţătoare bani şi alte foloase, în legătură cu îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu în cadrul Penitenciarului Craiova, unde era încarcerat soţul denunţătoarei. Este vorba despre un permis de pescuit nominal, în valoare de 106 lei, valabil la una din bălţile de pe raza comunei Bîlteni, judeţul Gorj, o sacoşă conţinând alimente şi băuturi alcoolice, pentru a-şi încălca atribuţiunile de serviciu, prin introducerea în incinta Penitenciarului Craiova a mai multor medicamente (comprimate de Nurofen şi Klacid), pe care le-a înmânat soţului denunţătoarei, deşi acesta din urmă nu avea reţetă medicală; apoi a cerut şi primit 500 lei pentru a-i asigura deţinutului condiţii mai bune de detenţie, la ieşirea din carantină, prin încarcerarea într-o cameră de detenţie mai curată, în care se aflau deţinuţi fără probleme deosebite de disciplină, respectiv pentru a-i favoriza pe aparţinătorii lui cu ocazia vizitelor pentru pachet, la care acesta avea dreptul săptămânal; iar pe 4 decembrie, în timpul unei convorbiri telefonice, agentul a mai cerut 300 de lei pentru asigurarea unor înlesniri cu ocazia vizitelor pentru pachet şi condiţii mai bune de detenţie. În cele din urmă femeia, Marinela Păsărin, soţia lui Gheorghe Păsărin, primarul comunei oltene Bîlteni (trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru infracţiuni de corupţie) s-a săturat să tot fie stoarsă de bani şi l-a denunţat pe agent. S-a stabilit ulterior că mai ceruse şi primise bani şi de la alte persoane pentru diverse favoruri. Anchetatorii mai precizau la momentul respectiv că, în intervalul de aproximativ 6 săptămâni cât a fost supravegheat, a reieşit că agentul îşi alegea aparţinătorii persoanelor încarcerate la secţia de arest preventiv (de preferat persoane din alte judeţe decât judeţul Dolj, care erau mai puţin susceptibile să denunţe faptele sale de corupţie), persoane pe care le aborda în mod direct, cu ocazia vizitelor pentru pachet la Penitenciarul Craiova, iar apoi le pretindea bani sau alte foloase, profitând atât de funcţia sa de autoritate publică, cât şi de situaţia dificilă în care se aflau respectivele persoane.

spagaPe 5 decembrie 2015 a agentul Marius Ungureanu a fost reţinut pe 24 de ore, iar pe 6 decembrie a fost arestat preventiv, fiind plasat sub control judiciar pe 30 decembrie 2015.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe agentul PMS Craiova pentru trafic de influenţă (5 acte materiale) şi luare de mită (15 acte materiale), dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj pe 3 martie 2016. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Petruţa Drăguţ (fostă Baidac), pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. După aproape un an de judecată, marţi, 21 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Agentul Ungureanu a fost găsit vinovat de fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedepsă totală de 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare: „aplică inculpatului UNGUREANU MARIUS pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite care este de 5 ani închisoare, urmând ca inculpatul UNGUREANU MARIUS  să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim de detenţie”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Petruţa Drăguţ a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria comunei Studina, judeţul Olt. În plus, instanţa l-a obligat la 4.800 de lei cheltuieli judiciare pe Ungureanu şi 1.800 lei pe Drăguţ. Hotărârea de marţi a Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.