O lucrare ştiinţifică de referinţă

0
404

Ultima carte a prof. univ. dr. Constantin Găvan, directorul SCDA Şimnic, membru al Academiei de Cercetări Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Siseşti”, se intitulează „Sisteme de producţie animale cu genotipuri Holstein-Friză”. Adresându-se, cu predilecţie, specialiştilor în domeniul animalelor (medici veterinari, ingineri zootehnişti, ingineri agronomi, cercetători, studenţi, masteranzi sau doctoranzi), lucrarea se întemeiază pe observaţii îndelungate proprii şi, mai ales, rezultate concrete, obţinute în procesul de construcţie genetică a unei populaţii de vaci cu lapte, din rasa Holstein-Friză, de mare potenţial biologic.

Una din constatările autorului, specialist de mare ţinută ştiinţifică în materie, cu decenii de producţie, este aceea că, în condiţiile existenţei unui program riguros, temeinic coordonat, de ameliorare a efectivelor de vaci cu lapte, Doljul ar fi putut avea deja numai animale de rasă, cu mare potenţial de producţie. Lăsând lucrurile în voia soartei, avem situaţia existentă. Chiar dacă anumite capitole ale cărţii sunt eminamente tehnice, referitoare la chestiuni de genetică, ele nu reflectă decât o experienţă trăită la SCDA Şimnic, demnă de a fi cunoscută.

Capitolele referitoare la nutriţia şi alimentarea vacilor de lapte, redactate, de asemenea, în temeiul unor cercetări aprofundate, conferă lucrării „Sisteme de producţie animale cu genotipuri Holstein-Friză” (Ed. Prouniversitaria, Bucureşti) deplină originalitate şi maxim interes practic. Conchizând, în prefaţa lucrării, că „zootehnia modernă fără vaca de lapte este de neconceput, dar aceasta trebuie crescută în condiţii optime, pe baza unor tehnologii raţionale şi eficiente”, autorul recomandă un plus de interes faţă de un domeniu de activitate cu tradiţie şi, mai ales, de mare importanţă economică.