Podul suspendat intră în şantier odată cu schimbarea vremii

1
1285

Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” va începe imediat ce vremea va permite acest lucru. Investiţia se realizează din bani europeni, iar ultima dată a fost estimată la suma de 1 milion de euro. Prin intermediul „proiectelor retrospective”, la municipalitate s-au întors 11,6 milioane de euro, suma ce a fost cheltuită cu lucrările de reabilitare deja realizate în parc.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că astăzi este aşteptat, pentru discuţii la primărie, constructorul care se va ocupa de reabilitarea podului din Parcul Romanescu. „Mâine, în jurul prânzului, avem întâlnire cu constructorul din Parcul Romanescu, pentru a i se da ordinul de începere în funcţie de starea vremii. S-a obţinut inclusiv autorizaţia de construcţie, deci nu mai depindem decât de starea vremii ca să poată să înceapă lucrările la pod”, a declarat edilul-şef al Craiovei. Reprezentanţii municipalităţii au mai spus că a fost aprobată prima cerere de rambursare în cadrul contractului de finanţare de 11,6 milioane de euro, care s-a făcut deja în cursul lunii decembrie. „Prima cerere de rambursare  a fost făcută şi a fost aprobată. Se lucrează deja la cea de-a doua cerere de finanţare care va cuprinde închiderea tuturor cheltuielilor care au fost deja realizate în Parcul Romanescu, în exeerciţiu anterior. Şi urmează ultimul tronson, cel pentru reabilitarea podului”, a mai spus primarul Mihail Genoiu.

Proiectul pentru Piaţa Veche, gata la sfârşitul lunii

Potrivit acestuia, proiectantul de la pod a adus o variantă de lucru şi pentru zona din Piaţa Veche, acolo unde autorităţile intenţionează să extindă centrul istoric. „Ni s-a promis că forma finală o va aduce până la sfârşitul lunii ianuarie”, a mai spus Genoiu. La finalul anului, a fost semnat şi contractul de finanţare pentru reabilitarea casei Rusănescu, o investiţie care ajunge la aproape 5 milioane de euro. „Caietul de sarcini este deja la Direcţia de Achiziţii a primăriei şi urmează urcarea pe SEAP. Se aşteaptă, din zi în zi, să se semneze contractul şi pentru reabilitarea Spitalului „Victor Babeş”. Este o valoare de 4,5 milioane de euro. Se aşteaptă şi semnarea contractului pentru reabilitarea Ambulatorului de la spitalul Filantropia”, a mai spus primarul Mihail Genoiu.

Proiecte de 150 milioane de euro pentru Craiova

În total, valoarea contractelor de finanţare care au fost semnate, laolaltă cu cele care urmează a fi semnate de Primăria Craiova se ridică la suma de 583,93 milioane de euro. „Din această valoare, 150 milioane de euro sunt strict pe Primăria Craiova. O valoare de 434 milioane euro o are contractul pe care primăria îl va semna în numele Companiei de Apă Oltenia. Din această sumă, 257 milioane de euro sunt strict lucrări în oraşul Craiova. Toate aceste proiecte sunt în diverse faze: unele sunt semnate, unele sunt în contractare – asta înseamnă că au trecut de faza de analiză şi de verificare. Altele sunt semnate şi sunt în lista de rezervă, în sensul că sunt aprobate, dar nu mai există finanţare, au fost consumaţi banii şi se aşteaptă redistribuirea de la alte axe. Mai există şi proiecte care sunt în evaluare, iar pentru altele se urcă în SEAP cererile de finanţare”, a mai spus primarul Craiovei, precizând, totodată, că gradul de absorbţie al fondurilor europene în Craiova este „mult depăşit, în sensul că axa 4 a POR a a fost de 47,9 milioane de euro, iar acum vorbim de proiecte de 150 milioane de euro”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.