Concert pentru vioară, violă și orchestră, vineri seara, la Filarmonică

0
113

Al doilea concert din stagiunea „Muzica inspiră!” îi aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia”, vineri, 25 ianuarie, de la ora 19.00, pe Andrei Stanciu (vioară) și Emma Rotomeza (violă), doi tineri muzicieni, absolvenți ai celebrei Academii Internaționale de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveția. Sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, Orchestra Simfonică va prezenta un program divers, cu lucrări de Keith Goodman, W.A. Mozart, Astor  Piazzola și J. Haydn.

 

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. De la mijlocul anilor ’80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc.).

 

Originar din Braşov, Andrei Stanciu urmează cursurile Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi la clasa prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. În anul 2011 câştigă o bursă de studii în cadrul Academiei Internaționale de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveția, unde studiază timp de 4 ani cu violoniştii Liviu Prunaru, Maxim Vengerov, Oleg Kaskiv, Gyorgy Pauk iar muzică de cameră cu Niall Brown, Johannes Eskaer, Sophia Reuter, Ettore Causa, Pablo de Naveran.

 

Violista Emma Rotomeza este născută în Râmnicu Vâlcea și a fost inițiată pe drumul muzicii clasice de prof. Mariana Mihăilescu la vioară de la vârsta de 5 ani, continuând cu viola de la vârsta de 13 ani până la absolvirea Liceului de Artă în 2004. Absolventă a Universității Naționale de Muzică București, obține diplomele de Licență (2008) și Masterat (2010) la clasele prof. univ. dr. Iulia Țimiraș, Valeriu Pitulac, Șerban-Dimitrie Soreanu, Dumitru Goia iar în 2009 beneficiază de o bursă Erasmus în Oviedo, Spania la clasa Prof. Luis Magin Muniz Bascon. Este absolventă a Academiei Internaționale de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveţia, unde a studiat cu Liviu Prunaru, Maxim Vengerov, Gyorgy Pauk, Niall Brown, Johannes Eskaer, Sophia Reuter, Ivan Vukcevic, Oleg Kaskiv, Ettore Causa, Pablo de Naveran, Stanimir Todorov, Antonio Lysy, Humberto Ridolfi, Valery Vorona în perioada mai 2011 – septembrie 2015.

A fost lider de partidă a Orchestrei „Menuhin Academy Soloists” timp de 4 ani, are în palmares peste 20 de premii naționale și internaționale, precum Marele Premiu al Concursului Internaţional „George Georgescu”. Din august 2017 este co-fondatoare a festivalului de muzică de cameră BrasovWinterClassics alături de violonistul Andrei Stanciu, concertează în diferite formații de muzică de cameră și din ianuarie 2013 cântă pe o violă Philippe Girardin (Elveția), copie a modelului Amatti – La Stauffer 1615.

 

În programul concertului de vineri seara:

  • Keith Goodman: „Tango” pentru orchestră de coarde, op. 74
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră, K. 364
  • Astor Piazzolla/ Gian Luigi Zampieri: „Meditango” pentru vioară, violă și orchestră
  • Joseph Haydn: Simfonia nr. 44 în Mi minor