Învăţământul, indiferent de grad, încurajează educaţia în limbi moderne

0
489

Elevii doljeni sunt invitaţi să participe la un Concurs judeţean de creaţie literară într-o limbă modernă, iar înscrierea celor interesaţi a început pe 15 ianuarie, termenul final de depunere a dosarelor fiind 15 februarie. Este vorba despre prima ediţie a competiţiei „Old Creations, New Creators”, organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Asociaţia Română a Profesorilor de Limbă Franceză – Filiala Dolj, Universitatea din Craiova şi Liceul Teologic Adventist din Craiova.

Concursul este destinat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, care studiază limbile de circulaţie (engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană). Pentru gimnaziu, elevii vor forma grupe de trei-cinci persoane şi va trebui să creeze (reinterpreteze) un basm într-una dintre limbile moderne studiate la clasă, folosind un fond de 200-250 de cuvinte în limba română, acelaşi număr fiind necesar şi în limbajul străin preferat. Lucrările vor fi însoţite de un desen în acuarelă, format A3, care să reflecte ideile din basmul prezentat. Pentru „liceu”, numărul minim de cuvinte folosite creşte cu 100 şi creaţiile vor fi însoţite de o prezentare Power Point.

Socializare şi competenţă

Scopul acestei acţiuni este promovarea ideilor de competiţie şi performanţă în rândul elevilor, accentul fiind pus pe munca în echipă. Printre obiective se regăsesc: stimularea gândirii creative a elevilor; dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, prin dobândirea unor informaţii corecte despre cultura naţională şi cea universală; identificarea şi valorizarea unor potenţiale talente în domeniul creaţiei literare în limbile moderne etc. „Acest concurs se adresează elevilor care manifestă receptivitate şi creativitate şi doresc să se exprime într-o limbă de circulaţie internaţională, altfel decât în clasă, în acelaşi timp dând dovadă şi de spirit de echipă. Grupul-ţintă este reprezentant de elevii ciclurilor gimnazial şi liceal, cei care prezintă interes pentru dobândirea unor cunoştinţe universale, iar socializarea şi stabilirea unor relaţii de prietenie între participanţi reprezintă un alt aspect important”, a declarat prof. Adriana Sălceanu, inspector pentru Limbi romanice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.