Peste 500 de descinderi, în urma cărora au fost reţinute 155 de persoane pentru infracţiuni de crimă organizată, o mulţime de droguri care puteau ajunge pe piaţa neagră din Oltenia confiscate şi 27 de grupări infracţionale destructurate, din care 12 în judeţul Dolj, sunt doar câteva din rezultatele obţinute anul trecut de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova. Şi toate acestea împreună cu colaboratori care le-au fost alături şi ieri, la şedinţa de bilanţ.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au avut, ieri, şedinţa de bilanţ, în care a fost analizată activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2015. Ca de obicei, BCCO Craiova, care are în raza de competenţă teritorială judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, se menţine în top la nivelul ţării.
Astfel, anul trecut, au fost organizate 101 acţiuni la nivelul celor patru judeţe, jumătate din ele fiind acţiuni complexe, din care 25 pe trafic de persoane, 38 pentru combaterea traficului de droguri, 13 pe linie economico-financiară şi 25 pentru combaterea criminalităţii informatice. În total, ca urmare a acestor activităţi, au fost destructurate 27 de grupări infracţionale organizate – şi este vorba aici doar de cazurile în care s-au întocmit şi rechizitorii pentru trimiterea în judecată a persoanelor implicate – cu 213 persoane cercetate, din care 75 în stare de arest preventiv, aproape jumătate din ele (12 grupări cu 69 de persoane cercetate din care 24 arestate) fiind din judeţul Dolj.
S-au făcut, în total, 533 de percheziţii, din care 355 numai în judeţul Dolj, în urma cărora s-au confiscat cantităţi însemnate de droguri de risc şi de mare risc, ce ar fi ajuns altfel pe piaţa neagră, la consumatori din Oltenia, dar şi 72.750 euro, 500 grame de aur, 20 de autoturisme, 8 arme de foc, 164 cartuşe, 215.208.000 lei şi s-a instituit sechestru asigurator pe 5 imobile. În spatele acestor cifre stă multă muncă, desfăşurată împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu poliţişti ai IPJ Dolj, cu jandarmii doljeni, cu SOS, SRI şi SIPI, această colaborare fiind valabilă în fiecare dintre judeţe.
Priorităţile anului care tocmai a început sunt prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor organizate, combaterea traficului şi consumului de droguri de orice fel, dezvoltarea capacităţilor de reacţie în cazul atacurilor cibernetice la adresa structurilor informaţionale şi prevenirea şi combaterea terorismului.
„Fenomenul crimei organizate se află într-o continuă creştere atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, manifestându-se prin moduri de operare din ce în ce mai elaborate, dar şi printr-o organizare din ce în ce mai strictă şi mai complexă a membrilor grupărilor. Mai mult, în urma analizelor făcute, am stabilit că grupările infracţionale şi-au lărgit aria de acţiune, depăşind statele Uniunii Europene şi ajungând să opereze în state din America sau Australia. În plus, continua specializare a celor care încalcă legea şi permanenta modificare a genurilor de infracţiuni pe care le comit, toate aceste aspecte le avem în vedere şi le urmărim cu atenţie pentru a reuşi să găsim metodele cele mai eficiente de combatere a acestui flagel care este criminalitatea organizată”, ne-a declarat comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul BCCO Craiova.
Pe parcursul anului 2015, în urma percheziţiilor efectuate, oamenii legii au confiscat, în total, 10.620 grame de canabis, 525 grame haşiş, 1.500 grame de canabis plante verzi, 177 grame de cocaină, 198 comprimate de extasy, 102 grame de amfetamine, 126.870 pastile de xanax şi diazepam şi 2.500 grame de plante etnobotanice. În plus, a apărut pe piaţă un drog nou, chat, care face parte din categoria drogurilor de mare risc, poliţiştii reuşind să descopere şi să confişte 7.782 de grame. Toate aceste cantităţi ar fi ajuns la consumatori din Oltenia, iar efectele lor asupra tinerilor pot fi devastatoare.