„Terenul de joacă” – expoziţie de fotografie a artistei Felicia Simion

0
435

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, în colaborare cu RFI România, organizează în perioada 25 ianuarie – 28 februarie, la Galeria de Artă „Aman”, expoziţia de fotografie „Terenul de joacă” a artistei Felicia Simion. Expoziţia face parte dintr-o serie de evenimente cu ocazia aniversării a 25 de ani de Radio RFI în România. Craioveancă de origine, în prezent studentă în capitală, Felicia Simion se bucură de aprecieri inclusiv la nivel internaţional. „Fotografia e o artă provocatoare – mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti. De ce fotografie? Nu am nici cea mai vagă idee. Gândindu-mă, însă, că aş fi putut face orice altceva în locul ei, greu îmi e să accept că, vreodată, arta m-ar fi putut lăsa şomeră de ea însăşi”, declară aceasta într-un interviu acordat unui post TV naţional.

Pasiunea mea pentru artă a fost acolo dintotdeauna. Oscilam între muzică, dans, desen, pentru ca toate drumurile să ducă la fotografie. Mi-a zâmbit la 13 ani, când am primit cel dintâi aparat foto, un Canon 400D. Nu ştiu exact cum s-a ivit iubirea asta nebună pentru lumină, dar ştiu că nu mă mai puteam desprinde de micul declanşator”, mai povesteşte Felicia Simion în acelaşi interviu. A participat de atunci la numeroase concursuri, iar printre cele la care a fost premiată se numără International Photography Awards (IPA), Paris Prix de la Photographie, Sony World Photography Awards, Travel Photographer of the Year, The Irish Times Photography Awards, Moscow International Photo Awards, PDN Faces.

Felicia Simion a participat cu lucrările sale la numeroase expoziţii în grup: Festivalul „La Quatrieme Image” (Paris); Espace Beaurepaire (Paris); Festivalul „Secvenţe” (Ploieşti); Galeria „One Eyed Jacks” (Brighton); Studio Marangoni (Florenţa); The Kiernan Gallery (Virginia); Royal Geographical Society (Londra); Centrul Nauki Kopernik (Varşovia); Cleveland State University (Ohio); The Center for Fine Art Photography (Colorado); Galeria 1650 (Los Angeles); Somerset House (Londra). De asemenea, a deschis o expoziţie personală, „In the pursuit of light”, în 2014, la RK Burt Gallery din Londra.

Despre expoziţia „Terenul de joacă” s-ar putea spune că înseamnă pentru Felicia Simion sfârşitul copilăriei şi începutul maturităţii. Personajul principal din fotografiile sale este Felix, verişorul său, care, la fel ca şi ea şi alte generaţii de rude, îşi petrece copilăria într-un sat din România. „Am pătruns într-o lume nouă, evocând propria-mi copilărie, în care cerul era cel mai frumos ecran. Satul mi-a oferit spaţiu de imaginaţie şi căutare; în fiecare dimineaţă, lumina-hrană a răsăritului înghite teama-de-timpul-care-trece”, spune artista.

 

De 25 de ani, RFI România difuzează 24 de ore din 24 programe, în română şi în franceză, consacrate actualităţii, culturii şi francofoniei. Cu o echipă de 25 de persoane la Bucureşti, doi jurnalişti la Paris şi o reţea de corespondenţi în lume, RFI România difuzează zilnic 13 ore de programe proprii în limba română, acordând o atenţie specială actualităţii. Postul emite în FM în România, la Bucureşti, Cluj, Craiova şi Iaşi, în curând la Sibiu şi Timişoara, precum şi în capitala Republicii Moldova, Chişinău. În semn de apreciere pentru profesionalismul şi obiectivitatea programelor sale, RFI România a fost decorat în 2015 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.