„În Turcia poate izbucni un război civil”

0
74

Eurodeputatul Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a atras atenţia în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, asupra riscului escaladării violenţei în sud-estul Turciei şi izbucnirea unui război civil.

Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în contextul unei dezbateri privind situaţia din această ţară, în prezenţa Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn. Mă aflu printre prietenii şi susţinătorii Turciei şi ai consolidării cooperării dintre Turcia şi Uniunea Europeană, dar, ceea ce se întâmplă astăzi în această ţară este în primul rând, în detrimentul intereselor ei. Violenţele din sud-estul Turciei reprezintă un pericol adevărat care ar trebui să fie oprit. În primul rând avem nevoie de un dialog politic între guvern şi reprezentanţii kurzilor pentru a merge înapoi la punctul în care guvernul Turciei a obţinut deja rezultate importante în procesul de pace. Acum, toate aceste realizări au fost pierdute. Riscăm să ajungem într-o situaţie din care nu ne mai putem întoarce dacă escaladarea violenţei va continua şi se poate ajunge la un război civil… a subliniat eurodeputatului Victor Boştinaru.

„Solicităm un acord de încetare a focului imediat”

Europarlamentarul european a mai spus că UE are răspunderea şi responsabilitatea prin instituţiile sale să condamne, fără excepţie, toate faptele greşite ale partenerilor noştri, inclusiv Turcia. „Pentru că sunt partenerii noştri pe termen lung, avem provocări şi valori comune, trebuie să cooperăm cu ei. Dar trebuie să împărtăşim valorile şi pe viitor, să avem curajul să discutăm cu Turcia, să solicităm un acord de încetare a focului imediat şi vizite oficiale la faţa locului, ceea ce este deocamdată interzis pentru occidentali” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru în intervenţia sa.