„Visuri de iarnă”, sub bagheta dirijorului sud-coreean Jangwon Seo

0
149

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de dirijorul sud-coreean Jangwon Seo, și violonistul Radu Dunca încântă auditoriul astă-seară, de la ora 19.00, cu sonoritățile mozartiene ale Concertului nr. 3 în Sol major, acordurile splendide din „Visuri de iarnă” de Ceaikovski și Uvertura operei „Norma” de Bellini. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană, iar un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți, pensionari).

Compozitor şi dirijor, Jangwon Seo este absolvent al Universităţii de Muzică din Dusseldorf (Germania), unde a beneficiat de îndrumarea prof. Bojidar Dimov. După finalizarea cursurilor, a urmat un stagiu de perfecţionare în domeniul dirijatului de orchestră la Academia de Muzică din Kassel, cu prof. Uhlenbruck, discipol al faimosului Hans Swarowsky (la a cărui celebră şcoală dirijorală s-au format reputaţi muzicieni, precum Claudio Abbado, Zubin Mehta, Giuseppe Sinopoli). La absolvirea stagiului, lui Jangwon Seo i s-a decernat Diploma de Onoare în domeniul dirijatului, fiind primul muzician de origine asiatică beneficiar al acestei importante distincţii.

În prezent activează ca profesor – asistent în cadrul Universităţii Naţionale Gangneung-Wonju şi la Universitatea Sookmyung (Coreea de Sud), unde predă cursurile de dirijat orchestră, analiză şi forme muzicale, teoria muzicii şi armonie. De asemenea, este dirijor principal al Companiei de Operă Michooholl şi director artistic al Companiei de Operă Seorum, ansambluri alături de care participă la turnee internaţionale şi promovează în special creaţii moderne din domeniul muzicii de operă.

Născut la Bistrița în anul 1990, violonistul Radu Dunca este masterand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicușor Silaghi. S-a remarcat pe scenele diferitelor competiţii violonistice, talentul său deosebit fiindu-i recompensat cu distincții și premii. Activitatea solistică a tânărului artist este încununată de succesul obţinut în urma colaborării cu orchestre filarmonice consacrate din România. De asemenea, a susţinut numeroase recitaluri solistice cu prilejul participării la festivaluri de muzică, precum „Remember Enescu” (Bucureşti), „Sigismund Toduță” (Cluj-Napoca), „Enescu şi muzica lumii” (Sinaia), „Johann Sebastian Bach” (care i-a adus și Diploma de Excelență în anii 2007 şi 2008 la Cluj-Napoca).

Din anul 2007 este membru al Orchestrei Naţionale de Tineret condusă de Cristian Mandeal, ansamblu alături de care a evoluat la Sala de Concerte a Radiodifuziunii, Ateneul Român (București), Sinaia, Konzerthaus – Berlin. În anul 2010 a devenit membru al Orchestrei „Notes & Ties”, iar din 2012 activează în Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.