Locul “minunii” este acum una dintre cele mai bine gospodărite localităţi din Dolj – Maglavitul, între sacru şi pragmatic

0
810

Ion Dinu

Staţii pentru călători, trotuare, cimitire împrejmuite şi o fântână arteziană care va îmbogăţi centrul comunei Maglavit. Sunt doar câteva investiţii pe care primarul Ion Dinu le-a pus pe hârtie şi urmează să fie făcute în comună, în acest an: “sunt lucruri pe care le cer oamenii şi pe care suntem obligaţi să le facem”, spune edilul, cu responsabilitate. Anul trecut, au fost dichisite şcolile, căminele culturale, s-au pietruit drumurile din localitate, investiţii care, adăugate la altele, au costat în jur de 6,5 miliarde de lei vechi.

Comuna Maglavit este poate printre cele mai cunoscute dintre localităţile doljene. Cei mai mulţi ştiu că a existat aici un cioban simplu căruia Dumnezeu i s-a arătat în persoană – lucru mai puţin obişnuit – redându-i glasul şi îndemnând lumea la pocăinţă. Însă cei care au curiozitatea să şi vină în comună, vor descoperi că lucrurile şi-au găsit o matcă interesantă, care asigură confortul fiecărui locuitor, fără să excludă, totuşi, elementul sacru al acestui ţinut. “Nu am avut mulţi bani anul trecut, dar tot am făcut câte ceva din toate. Ne-am aşezat la masă împreună cu consilierii noştri şi am făcut un plan cu ce trebuie realizat. Cum am stabilit, aşa am şi pus în practică”, spune cu chibzuinţa care-l caracterizează primarul Ion Dinu, ancorat de mulţi ani în problemele comunităţii, care l-a tot ales de mai multe mandate încoace. Ca să demonstreze că obiectivele pe care şi le-a trecut pe hârtie şi există în comună, e dispus să se ridice de la birou şi să ni le arate.

“Crăiţele” din Maglavit - Cei din comuna Maglavit au o ambiţie: să devină celebri prin folclorul autentic pe care îl păstrează. În localitate a luat fiinţă ansamblul folcloric “Crăiţele”, format din dansatoare, dar şi interprete ale cântecului popular din partea locului. Autorităţile sunt hotărâte să promoveze maiestria şi talentul fetelor la concursuri şi festivaluri naţionale.

Căminele culturale din Maglavit şi Hunia au fost modernizate

Anul trecut, în comună, s-au investit în jur de 6,4 miliarde de lei vechi. O dorinţă a autorităţilor locale a fost să pună la punct Căminul Cultural din Maglavit şi pe cel din satul Hunia. Ambele clădiri au fost dotate cu uşi şi ferestre termopan. “La căminul din Maglavit am cheltuit puţin mai mult, adică în jur de 900 de milioane de lei, pentru că e vorba de o clădire mai mare decât cea pe care o avem în Hunia. În plus, aici am amenajat şi un grup sanitar în incintă care ne-a costat în jur de 400 milioane de lei. Sunt însă nişte investiţii care merită pentru că orice activitate publică o vom organiza în acele cămine”, spune primarul Ion Dinu. Căminul Cultural din satul Hunia a fost dotat cu tocărie PVC, Primăria Maglavit alocând 250 milioane de lei vechi. De altfel, în acest an, autorităţile şi-au propus ca, tot în Hunia, să împrejmuiască cimitirul, să pietruiască drumurile, să amenajeze două staţii pentru microbuze şi să refacă mica piaţă care a existat odată în centrul satului.

Parc auto pentru lucrările mari - Primăria Maglavit şi-a achiziţionat propriile utilaje cu care să-şi facă lucrările în domeniul construcţiilor. S-a creat un mini-parc auto în care se găsesc un excavaror, un autogreder, tractoare cu remorcă. “Ne folosim de ele ori de câte ori avem nevoie, nu mai trebuie să le închiriem de la alţii pe nişte sume mari”, a spus primarul comunei Maglavit, Ion Dinu. Primăria intenţionează acum să construiască şi o clădire pentru păstrarea lor.

Cele două cimitire vor fi împrejmuite cu garduri

Lucrările de investiţii vor continua şi în acest an  în localitatea Maglavit. Primarul Ion Dinu a spus că vor fi punctate acele obiective mărunte, dar care sunt atât de utile locuitorilor. În primul rând, cimitirul din această localitate va fi împrejmuit. Pavele care vor fi recuperate de pe trotuarele din localitate – acestea urmând să fie modernizate din nou – vor ajunge pe aleile din cimitir astfel încât cei care merg la mormintele celor dragi să poate să aibă acces fără să se murdărească pe încălţăminte. Şi  în Maglavit vor fi amenajate staţii acoperite pentru preluarea călătorilor. Primarul intenţionează să dichidească şi centrul localităţii. Pavele de pe trotuare vor fi înlocuite cu altele noi. Părculeţul din faţa magazinului universal va avea o altă înfăţişare. “Vrem să punem mobilier , băncuţe şi măsuţe. Dacă banii ne ajung, ne gândim să construim şi o mică fântână arteziană care să marcheze, într-un fel, centrul comunei”, mai spune, cu însufleţire primarul Ion Dinu.

Şcolile vor fi monitorizate video şi în exterior

O grijă aparte este acordată însă şcolilor din localitate. Anul trecut, în infrastructura reţelei şcolare s-au făcut investiţii considerabile, cheltuindu-se pe reabilitări şi dotări în jur de 1,5 miliarde de lei vechi. Autorităţile locale au început să împrejmuiască şcoala cu clasei 1-8 din Maglavit cu un gard solid, lucrare care va fi terminată abia în acest an. Tot anul trecut, la aceeaşi şcoală a fost reabilitată centrala de încălzire care funcţionează cu lemne şi s-a amenajat o bază sportivă. Numai această din urmă lucrare a necesitat o sumă de 600 milioane de lei vechi. “Anul acesta, ne-am propus să consolidăm acoperişul atelierului care există în curtea şcolii de la Maglavit. Mai vrem să pavăm toate trotuarele care duc spre şcolile nr. 1 şi nr. 2 din Maglavit şi să montăm sisteme de monitorizare video în exteriorul clădirilor, pentru că interiorul lor am montat deja”, a enumerat primarul Ion Dinu investiţiile care, luate la un loc, tind să schimbe din ce în ce mai mult faţa comunei Maglavit.

 

Ploile sunt mană cerească pentru localnici

Primarul Ion Dinu spune că ploile răzleţe din ultimele zile care au căzut şi la Maglavit sunt mană cerească pentru agricultură: “Au fost puţine, dar sunt binevenite pentru că le-au permis oamenilor să facă arăturile. Era mai grav dacă nu erau nici acestea”. Se aşteaptă măcar pe atât ca să se poată face acum fertilizarea solului astfel încât, ajutat, pământul să dea roade bogate.

Tineretul s-a apucat de munca câmpului

În Maglavit, tot terenul agricol este muncit în arendă, o metodă care se dovedeşte a fi destul de eficientă până acum. Primarul Ion Dinu spune că majoritatea celor care au luat în arendă pământurile sătenilor sunt tineri şi se îngrijesc să scoată cantităi mari de produse, îndeosebi grâu şi porumb. Mulţi dintre arendaşi au accesat fonduri europene cu care şi-au cumpărat utilaje agricole.

 

O hartă cu punctele de colectare a gunoaielor

Autorităţile din comună au stabilit 28 de puncte pentru colectarea gunoaielor de la localnici. Se aşteaptă acum implementarea Masterplanului de deşeuri, care este iniţiat la nivelul Consiliului Judeţean Dolj. În urma acestui proiect, fiecare gospodărie din Maglavit ar urma să primească tomberoane şi pubele, iar Primăria va avea maşini speciale pentru colectarea, compactarea şi transportul gunoaielor menajere.

Se lucrează la pictura mănăstirii Maglavit

Cei care nu au mai vizitat de mult timp mănăstirea Maglavit şi se gândesc să facă un popas în viitor vor face drumul din sat şi până în pădurea în care se află locaşul asfaltat, neted ca-n palmă. Aşezământul monahal a fost împrejmuit cu un gard solid, iar în acest moment se lucrează la repictarea bisericii principale. Slujbele sunt ţinute, după rânduială, de o mică obşte de măicuţe la subsol, acolo unde a fost amenajat un frumos paraclis.