“Bulgăraş de românaşi”, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova

0
1924

Tânăra generație a învățat noțiunea de tradiție, noțiunea de valoare culturală, noțiunea de valoare umană, noțiunea de  povestire, noțiunea de  familie, noțiunea de poezie, noțiunea de model uman, noțiunea de act meșteșugăresc (olărit, sculptat, cusut, tricotat, împletit, pictură pe vase de ceramică), noțiunea de activitate agrară (curățatul porumbului, spartul nucilor și extragerea sâmburilor), noțiunea de cântec din popor, noțiunea de port popular, ca bune gazde în sărbătoare pentru oaspeții din zonele cu o cultură istorică, tradițională bogată din Oltenia. A simțit că din fiecare model uman (părinte, bunic, dascăl, olarul, sculptorul, micul artizan de la vatra satului) a luat ce este bine pentru a se forma armonios în viață și că este foarte important să urmeze modelul uman descoperit în familie și ales cu grijă de cadrele didactice prin ateliere de creație, prin poveștile așezate în șezătoare, prin descoperirea, învățarea și practicarea unui obicei oltenesc, colindețul, de Moș Ajun. În acest sens, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova a organizat o şezătoare literară, care să aducă  în prezent tradiţiile populare.

Ideea de la care au pornit organizatorii de la Colegiul Național „Frații Buzești” a inspirat suflete de români din școli din Oltenia: Colegiul Național „Carol I”, Școala Generală „Sfântul Gheorghe”, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, Liceul Tehnologic Special ,,Beethoven”, Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși”, pentru ca, la ceas de sărbătoare, în colaborare cu invitați de seamă, reprezentanți ai  Inspectoratului Școlar Județean Dolj, ai Facultății de Litere de la  Universitatea Craiova, ai Muzeului Olteniei din Craiova și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Dolj să simtă că au învățat modele umane prin poveștile românașilor.

“Şezătoare” de anvergură

În acest fel, ora de Limba și literatura română a îmbrăcat, uluitor, la șezătoare, în straie naționale, valorile culturii populare din spațiul românesc, lecție propusă în manualul de Limba și literatura română, clasa a Vl- a, Editura ART KLETT. Atelierul de creație a adunat lângă un creator popular, iubitor de meșteșug, peste 200 de elevi, iar holurile Colegiului Național ,,Frații Buzești” au fremătat de bucurie și de uimire, la vederea ,,micilor olari’’ care s-au lăsat fermecați de modelarea lutului în mâinile domnului Trușcă Ștefan. N-au rezistat tentației de a încerca lutul și de a simți că devin creatori, dând formă din palmele lor, sub îndrumarea pasionatului meșter. “Evident că nu s-au lăsat mai prejos nici studenții de la Facultatea de Litere, pentru că privirile noastre au admirat un buchet de culturi naționale. Ne-am gândit atunci la modul cum o activitate de proiect a devenit o punte de colaborare între instituții, o legătură între învățământul preuniversitar și universitar. Atelierul de creație s-a transformat dintr-o activitate tradițională oltenească într-o oglindă frumoasă care a simbolizat schimburi de experiență culturală și lingvistică. Lecția de etnografie a fost deschisă de d-na Roxana Deca, doctor în etnologie, printr-o secvență inedită: ,,De vorbă cu portul popular” , desfășurată în sala Bibliotecii Radu Voinea. Pagini au curs, pe tabla digitală, sub privirile fericite ale elevilor, așezați pe covoare oltenești din 1941 și din 1989. Sunt pagini de etnologie dintr-o viitoare carte a culturii buzeștene despre frumusețea și unicitatea portului popular feminin din Oltenia, zona natală a elevilor și a cadrelor didactice. Elevii, îmbrăcați în costumele autentice, culese din familie și din comunitate, și-au prezentat, în acest fel, comorile țesute cu drag de bunici și străbunici. Interesant însă a fost schimbul de experiență între elevi și cadre didactice din Buzești și din școlile colaboratoare de proiect-studenți români și străini, viitori profesori, de diferite naționalități. Activitatea școlară ,,ȘEZĂTOARE LITERARĂ (DE POVEȘTI)”  i-a determinat pe studenți să cunoască,  într-adevăr, detalii despre viața și civilizația oltenească, să se îmbogățească, de fapt, spiritual, pentru că, învățând în Dolj, la Facultatea de Litere, au descoperit un alt mod de a trăi, au simțit că aparțin, fie și o părticică, Olteniei, deși sunt de etnii felurite. Bucuria a fost mare când i-am auzit cântând colinde și când s-au transformat în vestitori de sărbătoare românească. Expoziția de desene a fost admirată de clase întregi de elevi, însoțiți de cadrele didactice, care au apreciat talentul creatorilor gimnaziști în a reda frumusețea cămășilor populare, purtate de către ei înșiși, de colegi și de dascălii din Buzești”, a precizat prof. dr. Diana Victoria Cotescu, coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare la “Fraţii Buzeşti” .