Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Au fost făcuți mulți pași înainte în domeniul sănătății, la nivel european”

0
483
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine într-o explicație scrisă de vot asupra raportului „Health technology assessment”, ce a avut loc în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, decembrie 2021, că deși sănătatea nu este politică comună europeană, așa cum ar fi cel mai eficient pentru oameni, totuși au fost făcuți mulți pași înainte în domeniul sănătății, la nivel european. Marinescu susţine că avem deja un plan al Comisiei Europene și un raport al comisiei din Parlament, privind lupta împotriva cancerului, suntem în plin proces de modificare a strategiei farmaceutice, avem deja programul EU4Health.
“Raportul privind Evaluarea tehnologiei sănătății (HTA) pornește de la o inițiativa legislativă a Comisiei din  ianuarie 2018 și, deși Parlamentul European și-a încheiat prima lectură în februarie 2019, a trebuit să așteptăm 3 ani pentru ca statele membre să ajungă la o poziție comună. Votul din această sesiune plenară este ultima procedură pentru adoptarea oficială a raportului, pe care îl susțin în primul rând pentru că reduce nivelul fragmentării și consolidează cooperarea la nivelul UE între statele membre”.
Deputatul european explică în termeni clari că evaluarea tehnologiei sănătății (HTA) este un instrument bazat pe cercetare pentru a sprijini luarea deciziilor în domeniul asistenței medicale. “Evaluează valoarea adăugată a tehnologiilor sanitare noi sau existente – medicamente, #dispozitive #medicale și #instrumente de diagnosticare, proceduri chirurgicale, precum și măsuri pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratamentul bolilor – în comparație cu alte tehnologii de sănătate.
Procesul HTA este realizat în prezent de aproximativ 50 de agenții europene, abordările lor fragmentate pot avea un impact negativ asupra investițiilor în cercetare și dezvoltare din Europa, iar reducerea acestei fragmentări a fost principalul obiectiv al modificării legislației.
Regulamentul prevede cooperarea statelor membre la nivelul UE în ceea ce privește evaluările clinice comune și consultările științifice comune privind tehnologiile medicale. Această lucrare colectivă va oferi informații științifice valoroase autorităților sanitare naționale atunci când iau decizii cu privire la stabilirea prețurilor și rambursarea unei tehnologii de sănătate”, a mai completat eurodeputatul român.
Potrivit raportului, pentru a reduce sarcina administrativă în special pentru companiile mai mici, dezvoltatorii de tehnologii sanitare ar trebui să prezinte informații, date și alte dovezi necesare pentru evaluarea clinică comună, o singură dată la nivelul UE.