Cu majoritate de voturi, noile taxe şi impozite pe 2018 au fost aprobate, ieri, de consilierii municipali. Dintr-o tabără – cea a opoziţiei – propunerile s-au văzut ca un dezastru şi s-a cerut, pe mai multe voci, scoaterea câtorva dintre taxe. Din cealaltă parte – cea a executivului primăriei – proiectul de taxe şi impozite pentru 2018 a fost prezentat ca unul bine construit şi fără creşteri de taxe. Cea mai înfierată măsură majorarea taxei pe clădirile nerezidenţiale, dar s-a sfârşit prin a fi argumentată franc de municipalitate: o jonglerie a contribuabililor care trebuia corectată!
Cea mai criticată a fost, de departe, taxa pe proprietate, la clădirile nerezidenţiale, persoane fizice. După cum se ştie, pentru 2018, Primăria Craiova a venit cu o propunere de majorare a cotei de impozitare, de la 0,2% la 0,4% din valoarea imobilului, evaluat anterior. Consilierii liberali au amendat-o imediat şi au tras concluzia că, în felul acesta, se loveşte în mediul de afaceri. Și, implicit, în dezvoltarea oraşului. „Dublarea taxei pentru clădirile nerezidenţiale, de la 0,2 la 0,4 mi se pare exagerată. De unde a venit această idee şi până unde duce? Eu cred că loveşte tot în mediul de afaceri, dacă ne referim la clădirile nerezidenţiale, că e vorba de un spaţiu care ulterior e închiriat unui om de afaceri care aduce plus valoare comunităţii”, a spus consilierul PNL, Flavius Sirop. „Cele mai mari taxe şi impozite din istoria Craiovei, după părerea mea. Și nu este o simplă frază, o să o simtă pe pielea lor în special agenţii economici şi antreprenorii din Craiova”, a afirmat, la rândul său, liberalul Marinel Florescu, care a solicitat autorităţilor să regândească această taxă.
De ce a majorat Primăria Craiova taxa pe clădirile nerezidenţiale
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că dublarea acestei taxe a pornit de la o situaţie concretă. În decursul acestui an, contribuabilii, agenţi economici, în ciuda faptului că beneficiau de reducere la impozitul pe clădiri, au apelat la o jonglerie: şi-au trecut bunurile pe persoană fizică – categoria clădiri nerezidenţiale, unde taxa era şi mai mică. „S-a constatat o jonglerie a societăţilor comerciale, în sensul că nu ţii clădirea pe firmă, ci o treci pe persoană fizică pentru că ai cotă mai mică. Și este normal să ajungi la echilibrarea lor, pentru a ţine bunurile care sunt ale firmei, pe firmă. Și tocmai de aceea am venit cu o reducere acolo”, a explicat primarul Craiovei. Mihail Genoiu a subliniat, în schimb, că Primăria Craiova este printre puţinele din ţară care are o taxă pe proprietate, la clădirile rezidenţiale, persoane fizice, de 0,08% şi singura care a redus impozitele, în ultimii doi ani, la persoanele juridice – de la o cotă adiţională de 30% ajungându-se la 20%. „Una peste alta, taxele locale în Craiova, în 2018, nu au crescut”, a tras concluzia edilul-şef al Craiovei.
Liberalii au cerut scoaterea mai multor taxe
Liberalii au mai cerut scoaterea taxelor de urgenţă – taxe noi care au fost introduse în 2018 pentru eliberearea în termen scurt a unor documente – considerându-le o invenţie inutilă. „Taxele de urgenţă sunt o nouă invenţie, eu aş dori scoaterea acestora. Primăria este a craiovenilor, sunt oameni care vin o dată la trei ani sau poate la 10 ani ca să obţină un document, o adeverinţă. Primăria este casa lor, de ce să plătească taxă de urgenţă la ei acasă? Taxa de urgenţă se pretează pentru cine ştie ce alte instituţii, în nici un caz pentru o primărie”, a spus consilierul Marinel Florescu. „Taxele de urgenţă nu reflectă decât incapacitatea administraţiei. Nu trebuie să folosim taxe de urgenţă pentru eliberarea unor acte de urbanism, în condiţiile în care, în alte oraşe, se eliberează în 24 de ore, pe online. Iar noi dacă vrem să le eliberăm în câteva zile, cum ar fi normal să le eliberăm, trebuie să punem taxă de urgenţă”, a criticat şi consilierul PNL, Marian Vasile.
„Taxa hotelieră, o idee halucinantă”
Taxa hotelieră – instituită pentru 2018, de 1% din chiria pe care o plătesc turiştii – a fost şi ea un motiv de critică adusă de liberali executivului primăriei. „Mai nou, Craiova se pare că este la nivelul Parisului, Barcelonei sau Romei, din moment ce ne permitem să instituim o taxă pentru turişti. Mi se pare o idee halucinantă, ni se pare nouă că avem atâţia şi atâţia turişti, că este bătaie pe oraşul nostru şi că este un potenţial turistic fantastic încât ne permitem să îi taxăm? Într-adevăr, e 1% acea taxă, dar ca principiu nu este în regulă. Din nou, loveşte în mediul de afaceri. Turistul e cel care o plăteşte, dar omul de afaceri trebuie să o încaseze şi să facă o raportare lunară, un decont. Din punctul meu de vedere, este o idee foarte proastă şi v-aş ruga să renunţaţi la ea”, a cerut liberalul Flavius Sirop. Taxele pentru folosinţa noului stadion au fost, de asemenea, amendate de consilierii PNL, aceştia scoţând în evidenţă şi faptul că nu există facilităţi pentru elevi şi pensionari, iar taxa pentru oficierea căsătoriei în sediul primăriei de 850 de lei, redusă de la 1.500 de lei, au considerat-o, în continuare, la fel de mare. „Într-un cuvânt: dezastru! Se vede de la o poştă că proiectul este făcut pe genunchi, nu este în interesul craiovenilor”, a concluzionat liberalul Marian Vasile.
Autorităţile îşi propun să dezvolte turismul
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, taxele de urgenţă au fost instituite la cererea cetăţenilor şi chiar a consilierilor locali, având o logică proprie. „Dacă cineva are o problemă şi vrea să o rezolve, să nu o rezolve cu pile, ci plătind taxa de urgenţă”, a explicat primarul Mihail Genoiu. Referitor la taxa hotelieră, autorităţile spun că toate marile oraşe percep o astfel de taxă, care nu este înrobitoare şi care ajută la promovarea imaginii fiecărui municipiu. „Taxa nu este înrobitoare şi nu este taxa care ne goneşte nouă turiştii din oraş, ba dimpotrivă avem o creştere a turismului. Aceste taxe noi trebuie să le alocăm dezvoltării turismului din Craiova”, a mai spus primarul. Intenţia municipalităţii este ca, în 2018, să înfiinţeze un birou de turism, care să aibă sarcină, printre altele, colaborarea cu toate firmele şi agenţii de turism, iar turismul să fie dezvoltat foarte mult în Craiova. „Dacă o să constatăm că taxa de oficiere a cununiilor în sediul primăriei este, în continuare, prea mare, putem lucra pe ea anul viitor”, a comentat edilul-şef al Craiovei şi măsura de reducere a acestei taxe, de la 1.500 de lei la 850 de lei.