Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a acordat premiile anuale

0
955

Pentru că nici Primăria municipiului Craiova, nici Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi nici alte instituţii nu au mai finanţat-o de ceva vreme, filiala locală a USR a găsit, pentru al patrulea an consecutiv, sprijin financiar la sponsori pentru a răsplăti cu premii activitatea scriitoricească a unora dintre membrii săi. Festivitatea s-a desfăşurat ieri, cadru în care au fost apreciate cartea anului 2016 şi întreaga activitate, au fost acordate Premii pentru Excelenţă şi s-au înmânat nouă Diplome Aniversare pentru remarcabila creaţie literară scriitorilor aflaţi la vârste „rotunde”. În dar, toţi participanţii au primit un recital de colinde susţinut de un grup de copii şi tineri din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Craiova.

Gabriel Coşoveanu

„Este o reuniune importantă, care atestă valoarea unor oameni şi, de asemenea, solidaritatea de breaslă şi solidaritatea artistică”, a afirmat, în deschidere, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedinte al Filialei Craiova a USR. Juriul care a decis premianţii l-a avut în componenţă, alături de Ioan Lascu, Marian Barbu, Mircea Pospai şi Nicolae Pârvulescu.

Traian Dobrinescu

Premiul „Cartea Anului” 2016 i-a revenit lui Traian Dobrinescu, pentru „Nu te opri, nu te întoarce”, volum apărut la Editura „Cartea Românească”, care „ne oferă o lecţie de viaţă prin puterea de a nu capitula niciodată a personajului, dar şi o lectură captivantă”, după cum a subliniat criticul literar Gabriela Gheorghişor. Tot pentru acesta, autorul a mai fost distins cu Premiul „Cartea Anului” la Colocviul Romanului Românesc de la Alba Iulia, cu premii din partea revistelor „Convorbiri Literare” şi „Luceafărul de dimineaţă”. Traian Dobrinescu s-a născut în comuna Orleşti, din judeţul Vâlcea, la 23 mai 1949, şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1967-1972). Filiala Craiova a USR l-a mai premiat în urmă cu câţiva ani şi pentru volumul „Cei morţi înainte de moarte”, apărut în 2013 la Editura „Aius”.

Nicolae Marinescu

Premiul pentru întreaga activitate pe anul 2016 a fost acordat scriitorului şi profesorului Nicolae Marinescu, totodată director al revistei de cultură „Mozaicul”. „Îl cunoaşte toată lumea în calitate de promotor al valorilor autentice. Este un intelectual rafinat şi un foarte bun cunoscător al literaturii române. Nu e numai un spirit dinamic, este şi un om profund, care prin tot ce face s-a impus – şi nu de ieri, de azi – în acest peisaj uneori bulversat, alteori confuz”, a afirmat conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu. Răsplătit cu aceeaşi distincţie a fost şi scriitorul Ion Georgescu.

De asemenea, Filiala Craiova a USR a conferit şapte Diplome de Excelenţă tot atâtor autori, pentru volume publicate anul trecut, precum şi nouă Diplome Aniversare „pentru remarcabila creaţie literară” a unor scriitori aflaţi la vârste „rotunde”: George Sorescu (90 de ani), Riri-Margareta Panduru (80 de ani), Nicolae Pârvulescu (75 de ani), Victor Rusu (75 de ani), Emilia Parpală (70 de ani), Nicolae Marinescu (70 de ani), Aurel Antonie (70 de ani), Spiridon Popescu (65 de ani), Ion Predescu (65 de ani).

***

Premiile pe anul 2016:

Premiul „Cartea Anului”: Traian Dobrinescu, pentru volumul „Nu te opri, nu te întoarce” (Ed. „Cartea Românească”, Bucureşti, 2016)

Premiul pentru întreaga activitate: Ion Georgescu şi Nicolae Marinescu

Premiul Omnia: Mihai Duţescu, pentru întreaga activitate literară şi pentru volumul „Poeme decadente” (Ed. „Scrisul Românesc”, Craiova, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Emilian Mirea, pentru volumul „Masa care plânge înăuntru” (Ed. „Ramuri”, Craiova, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Constantin Pădureanu, pentru volumul „Focuri pe câmpii – Flames in the fields” (Ed. „Aius”, Craiova, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Teodor Preda, pentru volumul „Simplităţi subiective” (Ed. Aius, Craiova, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Adrian Frăţilă, pentru volumul „Dodikai” (Ed. „Măiastra”, Târgu Jiu, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Florin Logreşteanu, pentru romanul „Negru profund, noian de negru” (Ed. Ideea Europeană, Bucureşti, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Dan Ionescu, pentru volumul „Sunt poet în fiecare zi” (Ed. David Press Print, Timişoara, 2016)

Premiul pentru Excelenţă: Gheorghe Truţă, pentru volumul „Teatru pentru copii şi bunici” (Ed. Karina, Deva, 2016)

Diplomă Aniversară pentru remarcabila creaţie literară: George Sorescu, Riri-Margareta Panduru, Nicolae Pârvulescu, Victor Rusu, Emilia Parpală, Nicolae Marinescu, Aurel Antonie, Spiridon Popescu, Ion Predescu