Amenzi drastice la ultimul control al DSVSA Dolj

0
488

Ultima acţiune de control efectuată de inspectorii sanitari veterinari la nivelul Doljului s-a încheiat cu amenzi ce depăşesc 430 de milioane de lei vechi. Au fost verificate 234 de obiective, din mai toate domeniile de activitate comercială ce presupun transferul de  produse alimentare pe lanţul de distribuţie alimentară. Totodată, conducerea DSVSA Dolj îndeamnă populaţia să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obţinută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi. De asemenea, este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!

dsvAcţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, în perioada 9-12 decembrie a.c., s-a materializat prin verificări la 234 de obiective. Au fost controlate 6 abatoare şi unităţi de procesare carne, 18 carmangerii şi măcelării, 38 de unităţi de alimentaţie publică şi baruri, 28 de supermarketuri şi hipermarketuri, 12 patiserii şi cofetării, 67 de magazine alimentare, 1 stupină, 4 exploataţii de animale, 17 cabine/farmacii şi depozite veterinare, 20 de târguri şi pieţe agroalimentare, 9 brutării şi mori, 18 depozite de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, 1 unitate de prelucrare, conservare şi fabricarea produselor de origine animală, 2 centre şi automate de lapte, 2 pescării, 1 centru de ambalare ouă.

Nereguli multiple

Controlul unităţilor a vizat, în principal, aspecte privind producerea, depozitarea şi comercializarea alimentelor, a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiilor de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

dsv retea„În urma controalelor s-au constatat neconformităţi privind regulile de igienă, depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, contract şi proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursă de apă caldă, grup sanitar, chiuvetă, corpuri de iluminat, vestiar, recipienţi, uşi, canalizare –, neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP – monitorizare, documentaţie HACCP, precodeuri –, dar şi neconformităţi legate de produse, cum ar fi etichetare, buletine de analiză, ambalare, compatibilităţi. Inspectorii au mai descoperit deficienţe şi la capitolul personal. Concret, aici au găsit nereguli privind examenele medicale, fişele de aptitudini, echipamentele de protecţie. Pentru toate aceste abateri au fost acordate 26 de sancţiuni, respectiv 22 de amenzi contravenţionale a căror valoarea totalizează 43.280 de lei şi 4 avertismente”, a precizat dr. Costică Retea, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Apel către consumatori

dsv (1)Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reia, în aceste zile, apelul către oameni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obţinută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi. În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele judeţene au fost depistate 14 focare de trichineloză în judeţele: Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi. Nu au lipsit nici cazurile din Dolj: unul la Segarcea şi altul la Filiaşi şi alte două suspiciuni, ce nu s-au confirmat.       La nivel naţional, ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor. „În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. ANSVSA vă recomandă să cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă”, a mai precizat dr. Costică Retea.

Telefon gratuit pentru consumatori

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă: cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii sanitar-veterinari, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.