„Crăciun la Operă”, cu interpreții Gheorghe Zamfir și Cezar Ouatu

0
861

Două mari vedete ale scenei românești își dau întâlnire pe scena Operei Române Craiova într-o reprezentație extraordinară – ultima din acest an a artiștilor instituției –, dedicată sărbătorilor de iarnă. Apreciatul interpret la nai Gheorghe Zamfir – care în cariera sa de 50 de ani a obținut aplauzele întregii lumi, și solistul pop-opera Cezar Ouatu –  vocea României din 2013 la Eurovision, sunt invitații speciali ai spectacolului „Crăciun la Operă”, care are loc astă-seară, de la ora 19.00. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Craiova, sub egida Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Spectacolul „Crăciun la Operă”, în regia lui Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, este prezentat de Orchestra condusă de dirijorul Gheorghe Stanciu, de Corul și Baletul instituției. Alături de cei doi invitați speciali își vor da concursul soliștii Noemi Modra și Renata Vari (soprane), Florin Ormenișan (tenor), Daniel Popa (bariton), Sorin Drăniceanu (bas), actorii Laurențiu Nicu și Alexandru Petre, ca și Orchestra Cafe concert, solist fiind violonistul Dan Bozgan. Scenografia este realizată de Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia – de Olguța Ilie. Prezentator: Ivona Hristescu.

Gheorghe Zamfir – de la Sala Palatului din București pe scena craioveană

Naist virtuoz și compozitor, supranumit Regele naiului, maestrul Gheorghe Zamfir vine pe scena Operei Române pentru „a încânta, cu interpretarea sa melancolică, inima publicului craiovean”, spun organizatorii spectacolului de astă-seară. Gheorghe Zamfir ajunge la Craiova după ce recent, pe 18 decembrie, a susținut la Sala Palatului din București concertul extraordinar „Gheorghe Zamfir și invitații săi”, alături de artiști de prestigiu ai scenei românești: violonistul Eugen Sârbu, venit special împreună cu vioara sa Stradivarius de la Londra, actorul Dan Puric și soprana Alexandra Coman.

De-a lungul carierei sale artistice, a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic și a câștigat 120 de discuri de platină, înregistrând mai bine de 190 de discuri ce s-au vândut în peste 120 de milioane de albume în toată lumea. În cei aproape 60 de ani de carieră muzicală a fost câștigătorul a numeroase premii și distincții, căpătând numele onorific de Rege al naiului. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi în țară și străinătate.

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, în Găești, județul Dâmbovița, și a absolvit în 1961 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, cu dublă specializare –Pedagogie și Dirijorat pentru cor și orchestră. În 2005 și-a susținut doctoratul cu teza „Naiul – geneză, evoluție și semnificație”. A adus schimbări inovatoare naiului românesc de 22 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi. Își asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, pe care le acordează cu ajutorul unor cantități mici de miere, pe care o introduce în tuburi. În anul 2003 a confecționat naiul numit Gigantul, care este alcătuit din 42 de tuburi și are o înălțime de 1,35 metri și o lățime de 1,20 metri. Gheorghe Zamfir a introdus naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând acest instrument aproape uitat în atenția publicului modern.

Recital pop-opera susținut de Cezar „The Voice”

Celălalt invitat special într-o seară specială a Operei Române Craiova este Cezar Ouatu – interpret de operă, pop-operă și pianist. Este cunoscut datorită piesei „It’s My Life”, cu care a câștigat selecția națională 2013 și cu care a participat la Concursul Muzical Eurovision 2013 din Malmo, Suedia. Cezar Ouatu s-a născut la 18 februarie 1980, la Ploiești, județul Prahova, într-o familie de artiști, tatăl său fiind flautist la Filarmonica din Ploiești și fost profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg. În 2004 a absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, secția canto clasic. A studiat, de asemenea, și muzica barocă, debutând ca interpret profesionist pe scena Teatrului „La Fenice” din Veneția.