Primăria Craiova dotează cu aparatură modernă cabinetele școlare

0
457
Primăria Craiova a început să doteze cabinetele medicale din școli cu aparatură de ultimă generație. Șase scaune stomatologice, cu toate dotările suplimentare, au fost achiziționate până acum și au fost instalate în unitățile școlare din Craiova, elevii având acces gratuit la consultații și tratament.

Unul dintre cabinetele medicale în care a fost adusă aparatură medicală nouă se află în incinta Colegiului Național „Elena Cuza”. Acolo a fost instalat un scaun stomatologic nou, investiția fiind prezentată, ieri, în prezența primarului Craiovei, Mihail Genoiu. „A existat anul acesta un program-pilot în care au fost achiziționate șase scaune stomatologice, două dintre ele sunt la dispensarul studențesc, celelalte sunt la Colegiul Național „Carol I”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Liceul „Traian Vuia” și Colegiul Național „Nicolae Titulescu”. În paralel cu aceste scaune, au fost achiziționate și 14 autoclave pentru sterilizarea instrumentelor, moderne. Continuăm în acest sens și în anul 2020 cu tot ce înseamnă cabinete medicale la școli și dotări, în așa fel încât să se poată interveni urgent la orice situație care apare în timpul orelor”, a declarat edilul-șef al Craiovei.

Vechile scaune stomatologice datau din 1984
Aparatura medicală este ultra-modernă și era obligatorie în cabinetul medical, acesta fiind dotat cu un scaun stomatologic foarte vechi, susțin cadrele medicale din școală. „Scaunele pe care le aveam în dotare erau din 1984, dentior 4 și dentior 5. Erau mult învechite, transmisia era pe bază de curea, în nici un caz electrice. Modernizările se văd acum de la sine. În plus, avem o modernizare și pe partea de tratamente de canal. Avem micromotor care este realizat și creat pentru a suporta viteze foarte mici. Suntem în linie cu tratamentul modern, în sensul că avem proteipere, niște ace speciale cu care putem realiza tratamentul pe canal de înaltă performanță”, a precizat Radu Pisc, medic școlar în cadrul Colegiului Național „Elena Cuza”.

Elevii nu vor mai fi tratați la cabinetele private
Potrivit medicilor școlari, în cadrul cabinetelor de medicină școlară se pot asigura toate tratamentele stomatologice de care au nevoie elevii. „Putem asigura absolut tot ceea ce înseamnă profilaxia cariei dentare, tratamente profilactice pentru elevi. Pentru studenți se poate realiza partea de urgență și, de asemenea, orice fel de tratament preprotetic, însemnând de la igienă și până la profilaxie”, a explicat medicul Radu Pisc. Pentru că aparatele din cabinetul școlar erau învechite, medicii spun că până acum puteau doar să îi consulte pe elevii care aveau o problemă stomatologică, după care aceștia erau direcționați către cabinete private de stomatologie pentru efectuarea tratamentelor necesare. „Se realizau doar consulturi în majoritatea cazurilor, apoi se deferau către cabinetele private. Acum, cu această investiție, tratamentele vor putea fi făcute aici”, a arătat medicul școlar.

O investiție de 240.000 de lei
Alături de cele șase scaune stomatologice au fost achiziționate și 14 autoclave, aparatură modernă care ajută la sterilizarea instrumentelor medicale care se folosesc la intervențiile stomatologice. „Autoclavul este extrem de performant. Sistemul de apă este creat și adus în interiorul cabinetului. Împreună cu Direcția de Sănătate Publică, s-a organizat partea de conștientizare a medicilor privitor la circuite, sisteme etc. Suntem în secolul actual cu tratamentul  de stomatologie”, a concluzionat medicul Radu Pisc. Investiția în unituri dentare și autoclave a fost anul acesta în jur de 240.000 de lei, bani asigurați în totalitate de la bugetul local. Anul viitor urmează să fie dotate cu aparatură asemănătoare alte opt cabinete stomatologice școlare din Craiova.