Piţurcă: „Gazon avem, ne mai trebuie şi echipă!”

0
206

Victor Piţurcă s-a declarat foarte mulţumit de modul cum se prezintă noua suprafaţă de joc de pe „Ion Oblemenco” şi a ţinut să precizeze că suma vehiculată pentru achiziţionarea ei, de 700.000 de euro, nu este reală nici pe departe. Costul noului gazon este de 279.000 de euro, cu tot cu transport din Grecia, conform lui Piţurcă. „Şi la Severin ne-am simţit ca acasă, dar e bine că s-a rezolvat problema cu gazonul şi jucăm din nou la Craiova. Pentru perioada asta, cu ploi şi vreme urâtă, gazonul arată excelent. Îi mulţumesc domnului primar Genoiu, care şi-a dorit şi el să se monteze acest gazon. Primăria a venit cu 90 % din reţeta financiară, nu a costat 700.000 de euro gazonul, ci 279.000 de euro cu transport cu tot. Asta ca să ştie cei care doresc să-şi pună gazon! Este un gazon de foarte mare calitate. A plouat şi plouă în continuare şi nu se simte deloc, nu-l afectează sub nicio formă, se prezintă excelent” a declarat Victor Piţurcă.  Antrenorul spune că, o dată rezolvată problema gazonului, este rândul său şi al elevilor săi să se ridice la nivelul aşteptărilor, deoarece echipa a rămas datoare ca joc şi rezultate de când Piţi a fost instalat în Bănie. Totodată, Piţurcă mai solicită transferuri, nefiind mulţumit complet de calitatea lotului. „Gazon avem, ne mai trebuie echipă! Suntem datori publicului, fiindcă nu am avut reuşite acasă de când am venit eu, îmi doresc să avem un joc coerent. Eu îmi doresc mult mai mult de la aceşti jucători, fiindcă au valoare. Nu am găsit la Craiova o echipă la care să vin şi să-mi impun filosofia, să joace aşa cum îmi doresc, aşa cum s-a întâmplat aşa când am venit prima dată la Craiova, în 1994. Mai trebuie multă muncă şi probabil mai avem nevoie de 2, 3, 4 jucători. Avem probleme cu echipele care se apără, s-a văzut şi în meciul cu Chindia, când adversarul a jucat în 10 oameni şi nu ne-am creat deloc ocazii. Pentru asta am lucrat şi sperăm să fi găsit cheia, măcar 50 % pentru a deschide aceste echipe care se apără” a declarat tehnicianul. Piţurcă a menţionat că Budescu nu este pe lista sa, deşi este un jucător pe care-l apreciază. „Budescu este un jucător pe care-l apreciez, este foarte bun, dar nu suntem interesaţi de el. Din ce văd, el se simte foarte bine la Astra. Cine ştie, poate ajunge la FCSB, a mai jucat acolo”.

Confruntarea verilor: „Piţi” vs „Geană”

Duminică, de la ora 19.30, pe „Ion Oblemenco”, în meciul Universitatea Craiova – Hermannstadt, va fi şi un duel în premieră între Victor Piţurcă şi Eugen Neagoe. De origine din comuna doljeană Orodel, cei doi sunt veri şi au colaborat în mai multe rânduri, „Geană” fiind secundul lui „Piţi”. Totuşi, Neagoe nu se va afla în preajma prietenului său, deoarece este suspendat. Piţurcă spune că se aşteaptă ca echipa lui Neagoe să se apere supranumeric în Bănie şi să încerce să dea lovitura pe contraatac sau din fază fixă. „Din păcate venim după un meci mai puţin reuşit, cu Chindia, iar cuvântul de ordine este victoria. Ce să citim la jocul lui Hermannstadt? E o echipă care se apără în propria jumătate şi pe un contraatac sau o fază fixă încearcă să marcheze. Este o echipă bătăioasă, cu Mediaş şi Viitorul a scos puncte, este o echipă care îşi vinde scump pielea, se apără aglomerat în 16 metri. Cine ştie, poate vine şi ne face o surpriză Neagoe şi face presing în jumătatea noastră. Îi invit la presing, sigur că da. E un minus pentru Sibiu că nu este Eugen Neagoe pe bancă, fiindcă şi el e un antrenor care îşi ţine în priză jucătorii de pe bancă, strigă la ei. Eu vreau să jucăm de altă manieră faţă de cum am făcut-o la Ploieşti, să ne impunem jocul şi să câştigăm. Sunt absenţi Ivan, Mihăilă, suspendaţi, Martic şi Koljic, accidentaţi. Au fost cartonaşe galbene luate foarte uşor, pentru că arbitri dau avertismente cu mare seninătate, aşa se dau la noi, pentru orice fază, pentru orice contact se dă fault şi cartonaş. Fotbalul este sport de contact, nu e volei, şi baschetul a devenit dur acum. Mihăilă, care nu este un jucător dur, care caută contactul, are 7 cartonaşe galbene! Indiferent de probleme, ne dorim victoria şi sper să o obţinem. Sper să nu mai intervină şi alte probleme, fiindcă mai sunt doi jucători care au temperatură acum. Am mai cooptat doi jucători de la echipa a doua, Octavian Popescu şi Marian Danciu, ambii de 17 ani, care mi-au plăcut. Totuşi, mai tânăr ca ei este Baiaram, care încă nu a împlinit 17 ani” a declarat antrenorul Craiovei.

L-a sfătuit pe Neagoe să nu mai antreneze anul acesta

Victor Piţurcă spune că nu-l interesează dacă vor apărea speculaţii pe marginea rezultatului de la acest meci, prin prisma relaţiei pe care o are cu Neagoe şi spune că a l-a sfătuit pe acesta  să ia o pauză mai lungă după infarctul suferit chiar într-un meci contra Universităţii Craiova, în etapa a 2-a, când era antrenorul lui Dinamo: „Geană a uitat deja  că a fost secundul meu, are deja mulţi ani de când antrenează ca principal. Am vorbit cu el când l-am felicitat pentru egalurile cu Mediaş şi Viitorul, el m-a felicitat pentru victoria cu Dinamo. El are treaba lui, eu am munca mea, fiecare vrea să câştige. Cine va fi mai inspirat la ora jocului va câştiga. Mă interesează foarte puţin că vor fi speculaţii pe marginea acestui meci. La meciul cu Dinamo a fost ceva ce a depăşit limita normalului şi a bunului simţ. M-am gândit la Moga în primul rând, care a fost pus într-o situaţie dificilă. Adică la nivel de echipă naţională e important să ştii şi despre un jucător dacă va fi pe teren, dar la noi în campionat ce nevoie să ai de informaţii, fiindcă toţi ne cunoaştem. Au fost momente oribile, de nedescris atunci la meciul Dinamo – Craiova, când Neagoe a suferit acel infarct. Şi nu numai că era vorba de Neagoe, orice antrenor dacă ar fi fost. Eu am vorbit cu el apoi, dacă fi fost în locul lui nu aş fi antrenat până la sfârşitul anului, dar este decizia lui, dacă se simte bine”.

Măţel îşi va întâlni fosta echipă

Alex Măţel ar putea evolua duminică împotriva fostei sale echipe, Hermannstadt, şi spune că se aşteaptă la o replică solidă a foştilor coechipieri: „Ne aşteaptă un meci foarte dificil. Cunosc lotul celor de la Hermannstadt, am jucat acolo şi trebuie să tratăm meciul foarte serios, fiindcă vor veni montaţi să obţină puncte. Noi trebuie să dăm totul pentru victorie, fiindcă vedeţi ce strâns este clasamentul acolo sus. În tur, când eram la sibiu, i-am prins pe cei de la Craiova după un meci de Europa League, acum va fi altceva. Ei sunt foarte bătăioşi, se apără foarte bine, se bazează foarte mult pe faze fixe şi trebuie să fim atenţi acolo. Pentru mine acestea sunt cele mai grele meciuri, cu echipele care se apără aglomerat. Suntem nerăbădtori să jucăm pe noul gazon, dar în primul rând să luăm cele 3 puncte. Nu sunt dezamăgit că am venit la Craiova, mă antrenez şi nu am renunţat nici la gândul de a evolua la echipa naţională”.

Piţurcă nu ia în calcul revenirea la naţională

Victor Piţurcă nu ia în calcul o revenire la echipa naţională în acest moment, chiar dacă Daniel Pancu l-a nominalizat ca fiind varianta ideală pentru barajul din martie. „Nu vreau să mă nominalizeze nimeni pentru echipa naţională, fiindcă nu are rost. Indiferent ce se întâmplă, chiar dacă plec de la Universitatea Craiova, tot nu vin la naţională. Eu am în gând meciul cu Hermannstadt, nu altceva. Pe mine m-a deranjat foarte mult cum s-a comportat mass-media cu Contra, fiindcă şi ziariştii l-au dorit pe el la naţională. Din punctul meu de vedere, pentru un antrenor tânăr, fără experienţă, a făcut şi lucruri bune, nu merită acest tratament. Cel mai supărat sunt însă pe anumiţi antrenori, colegi ai lui Contra, care trebuiau să-şi vadă de echipele lor şi să-l lase în pace pe Contra. Sigur, când echipa se exprimă de maniera asta şi iei bătaie în asemenea hal este şi vina selecţionerului, dar trebuie să ţinem cont şi de alte aspecte. Echipa naţională este într-o reconstrucţie totală, cu mulţi jucători tineri, pe care toată lumea i-a cerut. E, vedeţi ce se întâmplă! Contra a jucat cum aţi vrut, cu 5 atacanţi! Poate v-aţi convins că e mai greu să joci ofensiv cu echipe valoroase, put şi simplu nu poţi! Asta cu impresarii care fac presiuni nu se întâmplă la naţională, nu concep aşa ceva. Astea sunt speculaţii de presă. Pe mine nu mă interesa de presă, fiindcă presa nu ştie mai bine ca mine ce trebuie făcut la naţională. La mine jucau jucătorii pe care eu îi consideram valoroşi şi meritau să joace, iar rezultatele au fost bunicele. Lumea era nemulţumită şi când făceam egal la Euro cu campioana şi vicecampioana mondială, când nu treceau centrul de cinci ori. După ce am bătut Finlanda în deplasare spunea un ziarist că nu contează, că îi e ruşine că e român, iar în retur, cu Iordănescu pe bancă, am egalat in extremis şi dacă nu o făceam era ratată calificarea. Uite că acum Finlanda s-a calificat!” a spus Piţurcă.

Antrenorul Craiovei spune că barajul cu Islanda sau Scoţia nu va fi la fel de dificil cum a fost cel cu Grecia, de pe vremea când Piţurcă era selecţioner: „La acel baraj, Grecia era într-o formă foarte bună, iar noi am jucat slab, am prins o perioadă foarte slabă. Vă aduceţi aminte că apoi i-am bătut la ei acasă. Grecia de la acel baraj era peste Scoţia sau Islanda de acum, dar oricum nu o să fie uşor la baraj, fiindcă şi noi suntem în picaj ca naţională”.