Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, ediţia 46

0
212
Concertino Accordion Band (Republica Moldova)
A treia seară a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” 46 aduce pe scena filarmonicii craiovene, marţi, 26 noiembrie, ora 19, pe cei de la CONCERTINO ACCORDION BAND (Republica Moldova). De la bun început, ansamblul și-a fixat drept scop renașterea acordeonului clasic în Republica Moldova, până atunci el fiind cunoscut drept un instrument de muzică populară. Astfel, membrii grupului au dorit să demonstreze publicului larg că la acordeon se poate interpreta nu doar muzică populară, dar și clasică sau jazz.    

Conducerea muzicală a spectacolului este asigurată de Eugen Negruţă, născut pe 18 septembrie 1980, în orașul Chișinău. A absolvit Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Musicescu”, clasa de acordeon (2003). Tot în 2003, a format Ansamblul de acordeoniști „Concertino”, care activa la Sala cu Orgă din Chișinău.
Band-ul pe care îl conduce a devenit laureat al numeroase concursuri internaționale, deținând mai multe distincţii de aur. În 2009, lui Eugen Negruță i s-a conferit titlul onorific de artist emerit, iar ansamblului, în 2010 – cel de colectiv artistic emerit al Republicii Moldova.
CONCERTINO reprezintă un grup de acordeoniști, fondat la 18 octombrie 2003, scopul cărora este de a promova acordeonul ca un instrument al mai multor stiluri muzicale. Pe lângă energia şi vitalitatea caracteristică, Concertino se poate mândri cu un repertoriu ce cuprinde lucrări din muzica clasică, contemporană, populară, jazz, colaborând cu diverşi compozitori din ţară şi din străinătate.
Au susţinut numeroase turnee și au participat la mai multe festivaluri din întreaga lume: Canada, Coreea de Nord, Italia, Franţa, Polonia, Danemarca, Germania, Austria, Cehia, Luxemburg, China, Belgia, Rusia, etc. Au colaborat cu nume notorii din lumea muzicală precum celebrul acordeonist francez Richard Galliano și Frank Marocco – un acordeonist de excepție din SUA. Concertele susținute cu aceste două personalități de talie mondială au avut loc la Sala cu Orgă din Chișinău.
Concertino Accordion Band a avut onoarea și o deosebită plăcere să participe la aceste concerte de excepție, de o melodicitate aparte, devenite inconfundabile pentru publicul din Republica Moldova. Din anul 2017, Concertino Accordion Band a fost luat sub aripa protectoare a prestigioasei Filarmonici Naționale “Serghei Lunchevici” din Chişinău – Republica Moldova.