Prof.dr Dorina Popi, directorul Liceului Voltaire, la ceas aniversar: « Reţeta succesului nostru constă în spiritul de echipă ce reuneşte copii, părinţi şi profesori »

0
949

Elevii, profesorii şi părinţii au aniversat ieri, cu mare fast, Ziua Liceului Voltaire, o instituţie de învăţământ preuniversitar  care se doreşte a fi  un factor activ de înnoire a învăţământului doljean. Cu această ocazie s-au desfăşurat diferite activităţi omagiale, cultural-artistice şi nu în ultimul rând, culinare.  Un concurs de gastronomie sub bagheta magică a lui Ciprian Ogarcă,  câştigătorul Masterchef ediţia 2014, a pus în valoare nu numai talentul elevilor în materie de bucătărie, dar şi diversitatea, bunul gust, prietenia şi ideea de competiţie elegantă.

Liceul Voltaire s-a înfiinţat în 2015 sub semnul multiculturalităţii şi a multilingvismului. Ieri, elevii şi profesorii au marcat acest eveniment prin manifestări diverse : ateliere creative, expoziţii, dezbateri, concursuri sportive şi de cultură generală.  Ziua de ieri a fost inaugurată într-un mod inedit. Mânuţele dibace ale elevilor din clasa a IX-a şi a-X-a s-au întrecut în gastronomia de toate felurile, de la cea românească, până la cea italiană, germană, turcească şi chiar indiană. Cafeneaua Law Cafe din incinta  Facultăţii de Drept a fost ieri neîncăpătoare, iar  aromele preparatelor, bucuria elevilor şi ţinutele tradiţionale au completat tabloul unei competiţii diferite, o competiţie a prieteniei, a unei colaborări bazate pe diversitatea ideilor şi proiectelor. Acest concurs a presupus totodată, etalarea şi degustarea preparatelor culinare specifice a câte unei ţări, din diversele continente  ale lumii. Preşedintele juriului, care a desemnat standul cel mai original şi cu preparatele cele mai delicioase a fost Master Chef România, Ciprian Ogarcă. « Nu vreau să vă supăraţi, dar aţi fost toţi foarte buni. Fiecare a avut un preparat care mi-a plăcut în mod excepţional, dar s-au evidenţiat două grupe şi cărora le-am acordat premiul I. Este vorba de bucătăria portugheză şi cea grecească. S-au apropiat foarte bine, şi în ceea ce priveşte  gustul,  dar şi ca prezentare, de bucătăria autentică din ţara respectivă », a subliniat Ciprian Ogarcă.

Șirag de culturi

Începând cu ora 13:00, la Teatrul pentru copii şi tineret ”Colibri” a avut loc spectacolul festiv intitulat Kyrielle de cultures (Șirag de culturi), care a reunit momente muzicale şi coregrafice susţinute de elevii liceului. În spiritul valorificării diversităţii culturale şi lingvistice, au fost prezentate momente artistice cu interferenţe ce ţin de tradiţia franceză, engleză, congoleză, arabă, turcă sau grecească. Au onorat cu prezenţa reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Craiova, ai Consiliului Local, ai ISJ Dolj, ai Universităţii din Craiova, dar şi ai altor instituţii şcolare din judeţ. Nu în ultimul rând, au fost aşteptaţi şi părinţii, care de data asta au primit şi diplome.  Dar nu numai părinţii au fost premiaţi. Şi elevii care au contribuit, prin rezultatele obţinute şi prin implicarea de care au dat dovadă, la promovarea imaginii Liceului „Voltaire” în comunitate au fost recompensaţi cu diplome şi premii.

***

Prof.dr Dorina Popi, directorul Liceului Voltaire :

« Liceul Voltaire îmbracă astăzi veşminte de sărbătoare pentru aş marca fastuos aniversarea. Şcoala noastră, ce poartă numele filosofului cu un nume determinant în schimbare mentalităţilor vremurilor sale, a pornit pe un drum altfel, al vorbitorilor de limba franceză. Elevii care ni s-au alăturat au descoperit un stil modern de predare, o echipă de profesori preocupată de nevoile şi interesele  elevilor, dar şi dornică de performanţă. Palmaresul bogat al premiilor la concursuri şi olimpiade, titlul de liceul anului ne confirmă că am ales calea potrivită. Reţeta succesului nostru constă în spiritul de echipă ce reuneşte copii, părinţi şi profesori. Ne bucurăm să avem în rândul elevilor noştri, tineri sosiţi din alte ţări atraşi de ideea de diversitate dar şi de unitate pe care o promovăm. Nu întâmplător, tema aniversării de anul acesta este : multiculturalitatea. Bogăţia Liceului Voltaire este acest şirag de culturi pe care îl poartă cu mândrie. Suntem bucuroşi să vă oferim în dar un mozaic cultural, dar nu înainte de a le mulţumi celor care ne-au fost şi ne sunt alături în această curajoasă iniţiativă »

***

Prof.univ.dr Radu Constantinescu, prorectorul Universităţii din Craiova :

« Ne bucurăm foarte mult să fim acceptaţi ca patroni ştiinţifici, culturali, spirituali ai acestei şcoli pe care o apreciem extraordinar de mult, care a crescut extraordinar de mult şi care a ajuns déjà o şcoală cu recunoaştere, nu numai locală, ci şi naţională. Felicitări pentru tot ceea ce aţi făcut. Felicitări profesorilor speciali de la acest liceu şi felicitări elevilor pentru rezultatele obţinute »

***

Sorin Manda, administrator public al municipiului Craiova :

   « Spre deosebire de celelalte licee care m-au invitat la diverse evenimente, această invitaţie a venit de la elevi şi un lucru care mă bucură foarte mult şi ne arată că acest liceu trăieşte prin elevii săi. Am primit cu mare interes şi bucurie, în urmă cu doi ani, că la Craiova se înfiinţează o unitate de învăţământ cu predare în limba franceză şi am crezut cu convingere în acest proiect. Aţi apărut într-un moment în care un astfel de proiect era o necesitate. Avem  copii înzestraţi, pasionaţi de studierea limbilor moderne, avem cadre didactice  extrem de bine pregătire. Liceul Voltaire este prospeţimea de care are nevoie învăţământul doljean. Intr-un timp extrem de scurt aţi dovedit că proiectul Voltaire este o reuşită »

***

Janina Vaşcu, inspector şcolar general adjunct :

« Emoţiile mele sunt la fel de mari ca ale dumneavoastră. Încep prin a vă spune «La mulţi ani ! ». Este un lucru pe care vi-l doresc din suflet, din inimă. Vreau să petrecem mulţi ani împreună în această minunată familie Voltaire. Este un proiect deosebit, este un proiect al Universităţii din Craiova şi sper să fie dus la bun sfârşit pentru că voi, dragii mei copii, aşa cum v-am mai spus puteţi să fiţi o pepinieră pentru Universitatea din Craiova, care se doreşte a fi una de prestigiu, o universitate care a dat oameni de ispravă nu numai la noi în ţară, ci în întreaga lume »