Bugetul Craiovei, dezbătut cu sala goală

0
145

Dezbaterea publică pe tema taxelor și impozitelor nu i-a atras pe craioveni. Ieri, când s-au prezentat condițiile în care vor fi taxați locuitorii Craiovei în acest an, Sala Mare a Primăriei a fost aproape goală. De cealaltă parte, nici funcționarii publici și nici consilierii municipali nu au fost mai interesați de acest subiect, doar câțiva dintre aceștia ostenindu-se să participe la dezbatere.

În Sala Mare a Primăriei Craiova s-a prezentat, ieri, în dezbatere publică, bugetul Craiovei pe 2015, resoectiv nivelul taxele și impozitele pe care le vor plăti locuitorii municipiului. Deși erau așteptați să participe foarte mulți cetățeni și chiar se punea problema spațiului, locurile fiind limitate în sală, la întâlnirea respectivă nu a venit aproape nimeni. La puțin timp de la debutul discuțiilor, sala era animată doar de reprezentanții presei locale, de departe singurii interesați să le ofere craiovenilor informația privind taxele și impozitele. Pe la jumătatea dezbaterii, pe câteva rânduri de scaune, s-au așezat, totuși, câțiva participanți interesați care s-au chinuit îndelung să înțeleagă ce doreau să le transmită autoritățile, instalația de sonorizare fiind și ea depășită de situație.

Nici consilierii, și nici funcționarii nu au fost mai silitori

Dacă la categoria public, dezbaterea nu a avut succesul scontat, se pare că nu a avut susținători nici de cealaltă tabără, a consilierilor. Primele două rânduri din sală sunt, de regulă, rezervate celor 27 de aleși locali care, însă, niciodată nu se întâlnesc toți, cu excepția primei ședințe de constituire. Ieri, în locul în care ar fi trebuit să-i găsim pe aceștia, bătea vântul. Consilierii participanți au fost așa de puțini încât puteai să-i numeri pe degete: Emilian Ștefârță și Răzvan Socoteanu (PNL), consilierul Bianca Predescu (PSD) și Gheorghița Vasilica (UNPR). De la prezidiu a lipsit și primarul Lia Olguța Vasilescu – dezbaterea fiind condusă de viceprimarul Mihai Genoiu, iar în sală nu s-a aflat nici picior de funcționar. Dintre directori și-au manifestat interesul doar două persoane, directorul economic Nicolae Pascu și directorul CAO, Costel Mitriță.

Lipsă de informare sau blazare?

Lipsa cetățenilor a fost remarcată de toți cei din sală, chiar și de cei de la prezidiu.”Sunt foarte puțini oameni prezenți la această dezbatere. Actul administrativ trebuie să fie unul aplicat, nu unul artificial, iar cetățeni din toate sectoarele vieții ar trebui fie aici și să se implice în ceea ce privește plata taxelor”, a comentat consilierul Răzvan Socoteanu. Decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu, a subliniat și el faptul că locuitorii Craiovei nu sunt preocupați de nivelul taxelor, un aspect extrem de important al vieții lor. ”Lipsa cetățenilor din sală o pun fie pe lipsa de informare, fie pe blazarea care caracterizează societeatea noastră, una foarte dezamăgită. Aș prefera să fie vorba, totuși, de primul motiv”. De la prezidiu, viceprimarul Mihai Genoiu și-a manifestat și el dezamăgirea că nu sunt oameni în sală care să-l asculte întrucât avea să le transmită cum a fost îmbunătățit sistemul de plată a taxelor prin internet.

Persoanele juridice, taxate mai mult

Chiar dacă a fost urmărită de un public aproape inexistent, dezbaterea a avut parte și de un punct fierbinte. O discuție s-a aprins între directorul Taxelor din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, și decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu, care a avut o intervenție promptă în care a criticat autoritățile pentru majorarea cu 15% a impozitului pe clădire aplicat persoanelor juridice. „Eu sunt un om cinstit, care muncește foarte mult și care plătește multe taxe la bugetul local. De ce s-a făcut această majorare cu 15% la persoanele juridice”, a întrebat, la obiect, Ion Turculeanu. Directorul Elena Bonescu a motivat că legea nu permite să se procedeze altfel, răspuns care l-a scos din sărite pe decanul Baroului Dolj: ”Eu am pretenția că știu ce spun și cunosc legea. Consiliul Local poate să-i scutească pe partenerii lui, de ce nu ar putea să procedeze la fel și cu cei care fac investiții și oferă locuri de muncă locuitorilor din Craiova”. Întrebarea a rămas fără răspuns din păcate, viceprimarul Mihai Genoiu venind cu propunerea ca ideile să se facă în scris.