Preşedintele Ion Prioteasa a participat la dezbaterea „Învaţă despre românii din Serbia“

0
27

Cu ocazia acestei ediții, care a vizat o recapitulare a proiectului și a rezultatelor sale, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a apreciat că acţiunea a reușit să-i apropie pe românii de pe cele două maluri ale Dunării.

„Ne aflăm, astăzi, într-un moment al bilanțului. Noi am intrat în acest parteneriat cu toată forța, cu tot sufletul, astfel că instituții care aparțin de Consiliul Județean Dolj și-au dat întreg concursul pentru ca această campanie să se desfășoare cât mai bine.

Mi-ar fi greu să numesc un alt proiect care s-a bucurat de mai multă atenție decât acesta, care i-a adus mai aproape de noi pe românii de peste Dunăre, după cum, prin ceea ce s-a petrecut în această bibliotecă, la consiliul județean, la Muzeul Olteniei și chiar la Bruxelles, românii de peste granițe au aflat despre preocupările noastre, despre faptul că noi, cei de aici, încercăm cât mai mult să le fim alături.

Înainte de această întâlnire, mă gândeam la ceea ce spunea Hașdeu: la intervenția romană în Dacia, ce altceva se putea întâmpla decât ca românii să rămână în această mare câmpie oltenească, pentru ca apoi, într-o perioadă de timp de peste 1.000 de ani, să pornească de aici către toate regiunile românești, dar și peste Dunăre. Astfel, o bună parte dintre cei care se găsesc în prezent pe celălalt mal au trecut, în diferite momente ale istoriei, exact din această zonă. Dincolo de faptul că sunt înrudiți prin sânge, ei sunt și mai aproape: sunt frați și veri ai noștri…”

amanunte in editia print de luni, a cotidianului nostru