Actorul craiovean Valer Dellakeza – Cavaler al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios”

0
42

„Îți mulțumesc ție Doamne, că strașnic regizor ai mai fost pentru mine!”, a exclamat artistul, la primirea decorației

Moment festiv, ieri, la Prefectura Dolj, unde, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba artei dramatice românești, pentru dăruirea și talentul cu care a dat viață unui lung șir de personaje”, actorului Valer Dellakeza i s-au înmânat însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, conferit de preşedintele României, Traian Băsescu, prin Decretul nr. 852 din 6 noiembrie a.c.

«M-am luat cu joaca și nici nu știu când au trecut 60 de ani din viața mea!», a mărturisit artistul în vârstă de 71 de ani, dintre care 45 i-a petrecut pe scena Teatrului Național din Craiova. „Am intrat în pantaloni scurți și am ieșit în baston, la pensie!”, a glumit Dellakeza, care cu mare emoție a primit decorația și brevetul de la prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca.

Valer Dellakeza este societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova din 2004, an în care instituției îi era conferit Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de „Comandor”, la categoria arta spectacolului. Este, totodată, Cetățean de Onoare al municipiului Craiova (octombrie 2012) și laureat al Premiul UNITER pentru cel mai bun actor – în rolul Truffaldino din „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (2000) și pentru întreaga activitate (2012).

„Pe scenă am avut un singur mare păcat, acela de a fi, dacă nu cel mai bun, printre cei mai buni”

«Copilăria, adolescenţa, maturitatea şi bătrâneţea mea au avut sub picioare aceeaşi scândură, cea a scenei Teatrului Naţional din Craiova. Adică am intrat în teatru în pantaloni scurţi şi am ieşit în baston, la pensie! Am sperat, am dorit, am iubit, am urât, am admirat, am cunoscut mărirea, am fost aplaudat – venerat chiar! –, am avut alături actori mari de la care am învăţat meserie, am crezut în publicul pe care l-am format. Am fost şi laş, dar am şi apărat, cu orice preţ, principii în care am crezut. Şi pentru că pe scenă am avut un singur mare păcat, acela de a fi, dacă nu cel mai bun, printre cei mai buni, vă asigur că am avut şi câţiva prieteni care „m-au urât că nu sunt ca ei, iar eu i-am iubit că nu sunt ca mine”», a spus Dellakeza în acest cadru festiv, mărturisirea de suflet regăsindu-se, de altfel, și în amplul interviu acordat de actor cotidianului „Cuvântul Libertății” și publicat la jumătatea lunii aprilie a acestui an.

Valer Dellakeza a interpretat – în cele aproape cinci decenii de activitate – roluri celebre în piese ale marilor dramaturgi ai literaturii române, dar şi universale, și a colaborat cu mari regizori ai scenei românești, printre care Silviu Purcărete, Vlad Mugur și Tompa Gabor. Este unul dintre numele mari ale teatrului craiovean și național, care a primit numeroase premii și aprecieri critice în țară și străinătate.

Emil Boroghină: «Îl întrebam în urmă cu câteva zile: Valer, ce îți mai poți dori? Mi-a răspuns: „Un nepot băiat!”»

La realizările sale s-au referit, pe scurt, cu acest prilej, alți doi artiști craioveni decorați cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” pentru realizări artistice și pentru promovarea culturii: actorul Emil Boroghină și regizorul Mircea Cornișteanu – fostul, respectiv actualul director al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

«Valer Dellakeza este unul din actorii emblematici nu numai ai Teatrului Național din Craiova, nu numai ai teatrului românesc, ci cred că ai teatrului european. Este o personalitate artistică ce a adunat în fișa lui de creație nenumărate roluri, pe care le-a realizat excepțional, care a obținut nenumărate premii sau a contribuit la obținerea lor de către TNC. Este, în momentul de față, cel mai vechi angajat al Naționalului craiovean, pentru că și-a început activitatea încă de pe vremea când avea pantaloni scurți, la vârsta de 14 ani, jucând în spectacole în care era nevoie și de copii. A cules o mulțime de distincții și înainte de 1989, dar împlinirea carierei sale artistice a avut loc odată cu rolul Unchiul Vanea din spectacolul realizat de Mircea Cornișteanu și a continuat cu marile succese obținute în regia lui Vlad Mugur, Silviu Purcărete și, mai recent, Laszlo Boscardi. Îl întrebam în urmă cu câteva zile: Valer, ce îți mai poți dori? Mi-a răspuns: „Un nepot băiat!”», a menționat Emil Boroghină, director al Naționalului craiovean în perioada 1988-2000.

Mircea Cornișteanu: „Sunt realizări importante în spectacologia TNC și a țării și datorită trudei și talentului lui Valer Dellakeza”

Că Valer Dellakeza merită cu prisosință să fie răsplătit pentru meritele sale artistice deosebite a subliniat și regizorul Mircea Cornișteanu, actualul manager al instituției. «Sunt bucuros că un alt stâlp al TNC este răsplătit pentru munca de-o viață prin acest ordin pe care i l-a acordat președintele țării și că se alătură altor câțiva mari artiști pe care i-a dat Naționalul craiovean în familia celor distinși de președinții României. Mi-am început cariera de regizor în urmă cu 40 de ani la Craiova. Valer Dellakeza deja de 20 ani dăduse cu nasul prin praful scenei, dar de vreo 10 era chiar actor-actor. Cred cu convingere că și el, și eu am însemnat mult unul pentru celălalt de-a lungul celor 40 de ani în care am colaborat. Unele dintre spectacolele care mie îmi sunt cele mai dragi au devenit importante în spectacologia Teatrului Național din Craiova și a țării și datorită trudei și talentului lui Valer Dellakeza», a afirmat Cornișteanu.

***

«Președintele României, dorind a răsplăti meritele maestrului Valerică Niculescu Dellakeza (Valer Dellakeza) – societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova –, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba artei dramatice românești, pentru dăruirea și talentul cu care a dat viață unui lung șir de personaje, dovedind excelența Teatrului românesc la nivel național și internațional, conferă Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de „Cavaler”» stă scris pe brevetul pe care, cu mari emoții, actorul craiovean l-a primit, ieri, de la prefectul de Dolj, nu înainte ca acesta să îi prindă în piept insigna aferentă.

„Acum, când sunt un actor în retragere, sunt obligat să mulțumesc spectatorilor, care au avut răbdare cu mine. Mulțumesc familiei mele, mulțumesc Excelenței sale domnul Traian Băsescu, președintele României. Îți mulțumesc ție Doamne, că strașnic regizor ai mai fost pentru mine!”, a exclamat actorul Valer Dellakeza.

 

 

Vezi aici INTERVIUL acordat de actorul VALER DELLAKEZA cotidianului „CUVÂNTUL LIBERTĂȚII”:

PROFIL DE ARTIST. Interviul săptămânii

Actorul Valer Dellakeza: “Îmi doresc sănătate, regizori şi cronicari pricepuţi!”

https://www.cvlpress.ro/15.04.2013/profil-de-artist-interviul-saptamanii-actorul-valer-dellakeza-%E2%80%9Eimi-doresc-sanatate-regizori-si-cronicari-priceputi/