REUTERS şi CNN: Armistiţiu între Israel şi Hamas

0
349

Scurt istoric: Fâşia Gaza se află momentan sub controlul grupării islamiste – palestiniene Hamas, care a obţinut majoritatea parlamentară la ultimele alegeri. Până în 1948, după primul război mondial,  Fâşia Gaza a aparţinut Imperiului Britanic, când a început războiul arabo-palestinian. În 1967, în urma războiului de trei zile, Israelul a pus ocupaţie pe Fâşia Gaza „pământul sfânt”. După 20 de ani de colonizare islaeniană, rebelii din taberele de refugiaţi au început să se revolte împotriva coloniştilor. „În urma acordurilor de la Oslo, încheiate prin declaraţia de principii de la Washington, de la 13 septembrie 1993, între Yasser Arafat, din partea palesteniană, şi Itzhak Rabin şi Shimon Perez din partea israeliană, la 4 mai 1994 au semnat la Cairo un acord privind punerea în practică a autonomiei Fâşiei Gaza  şi Ierihon. Ca urmare a acordurilor de la Oslo, celor trei protagonişti li s-a decernat premiul Nobel pentru Pace în 1994” (sursa Wikipendia, Al Jazeera). În prezent, Israelul susţine că atacurile sale au vizat gruparea Hamas şi anumite ţinte teroriste. În intenţia sa se află o operaţiune terestră în Gaza, parte a operaţiunii „Pilonul de Apărare”, dar până în prezent numărul victimelor depăşeşte 140 de palestinieni, civilii fiind cel mai grav afectaţi.

O vizită inoperantă

Sosită marţi seara la Ierusalim, Hillary Clinton, secretarul de stat american s-a întreţinut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, dând asigurări că angajamentul SUA pentru securitatea Israelului este puternic precum o rocă inebralabilă. „De aceea cred că este esenţial a obţine o detensionare a situaţiei din Gaza” a declarat doamna Clinton în cursul unei conferinţe de presă, fără a face referiri la negocierile în curs pentru a obţine un armistiţiu între armata israeliană şi grupurile armate palesteniene. Şeful diplomaţiei americane, care a fost în Cambodgia, unde a participat la un summit asiatic, alături de preşedintele Barack Obama, s-a deplasat de urgenţă în Israel. Hillary Clinton a insistat asupra faptului că „tirul de rachete al organizaţiilor teroriste din Gaza contra localităţilor israeliene trebuie să înceteze şi calmul să fie restabilit.” Ea a pledat pentru „promovarea stabilităţii şi securităţii regionale”, a aspiraţiilor legitime a israelienilor şi palestinienilor. Secretarul de stat american l-a întâlnit ieri dimineaţă, la Ramallah, în Cisiordania, pe preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, înainte de a zbura la Cairo, pentru discuţii cu preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, potrivit Departamentului de stat.

Palestinienii vorbesc de 140 de morţi şi peste 950 de răniţi

Egiptul este în centrul eforturilor internaţionale de restabilire a păcii în enclava Gaza, controlată de Hamas, deoarece ieri o nouă ofensivă israeliană contra grupărilor palestiniene, care au răspuns cu tiruri de rachete, a fost declanşată. 26 de palestinieni şi 2 israelieni au fost ucişi marţi, în a şaptea zi a ofensivei israeliene contra Fâşiei Gaza, astfel încât bilanţul morţilor palestinieni se ridică la 135 de persoane, şi la 5 cel al israelienilor. Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a vorbit de 140 de morţi şi peste 950 de răniţi în Fâşia Gaza. În fine, prezenţa în Israel a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a adus declaraţiile de circumstanţă, conform cărora conflictul este „un dezastru pentru regiune”. Şeful diplomaţiei franceze, Laureant Fabius, a denunţat ieri „responsabilitatea extrem de mare” a Iranului în conflictul din Orientul Apropiat. „Există arme cu bătaie lungă, până la 75 de km, şi acestea sunt de provenienţă iraniană. Am găsit Iranul prezent în Liban, Siria, Irak, Gaza şi de fiecare dată cu intenţie negativă” a menţionat el. „Orientarea guvernului iranian este extrem de periculoasă pentru pacea lumii”. La Cairo, preşedintele Mohamed Morsi speră într-un armistiţiu cât mai curând, a declarat marţi seara o sursă a preşedinţiei, nuanţând că „agresiunea” israeliană contra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze. Preşedintele american, Barack Obama, a mulţumit omologului egiptean. Hamas, în schimb, a făcut apel la grupurile armate palestiniene să continue riposta împotriva criminalilor israelieni. De partea israeliană, un reprezentant al guvernului citat de postul de radio militar a vorbit de progrese în negocieri, fără a oferi detalii. Marţi a fost lovit şi biroul AFP din Gaza, de o rachetă israeliană, armata israeliană susţinând că în clădirea respectivă ştia că se află centrul de informaţii Hamas.

Atentat revendicat de Hamas la Tel Aviv

Ieri dimineaţă, un autobuz a explodat în Tel Aviv, chiar în faţa Ministerului Apărării, înregistrându-se cel puţin 21 de răniţi, dintre care trei grav, a anunţat serviciul de urgenţă israelian. Circumstanţele erau neclare, dar un purtător de cuvânt al guvernului a vorbit de un atac terorist. Hamasul a revendicat explozia, care a avut loc în timp ce secretarul de stat Hillary Clinton şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, continuau consultările lor în Israel şi Ramallah, într-o încercare de a pune capăt conflictului.