Japonia contemporană, cu obiceiurile şi festivalurile ei, cu oamenii şi munca lor de zi cu zi, cu armoniile cromatice ale naturii în cele patru anotimpuri, dar şi Japonia devastată de cutremurul din martie 2011, urmat de tsunami, în Fukushima şi Iwate, cu pierderi umane şi importante pagube materiale. Sunt imagini surprinse de un fotograf japonez şi prezentate publicului craiovean, interesat de cultura şi civilizaţia Extremului Orient, în holul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Hashimoto Yoshinori, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze, vine periodic, de peste 30 de ani, în ţara noastră, unde, de asemenea, a realizat o serie de fotografii pe care, la anul, intenţionează să le prezinte japonezilor. Legăturile sale cu Craiova au fost şi au rămas apropiate graţie unei frumoase prietenii care l-a legat de regretatul interpret Gil Dobrică, la al cărui mormânt ajunge în fiecare an pentru a pune o floare.
Între ţara natală şi cea adoptivă – de peste trei decenii
După „Carnaval la Veneţia” – expoziţie deschisă la începutul lunii august, cuprinzând fotografii realizate de Valdi Romanovici, craiovean de origine, în prezent stabilit în Italia, Muzeul Olteniei îi invită pe craioveni să descopere farmecul Ţării Soarelui Răsare, tot prin intermediul unei foto-expoziţii, având ca autor un japonez. Hashimoto Yoshinori s-a născut în 1941, în Akita, şi s-a dedicat fotografiei încă din tinereţe, deschizând un studio în oraşul natal, apoi la Tokyo. În 1977 a acceptat cererea Ambasadei României în Japonia de a fotografia vizita comemorativă a Anei Aslan, iar un an mai târziu, pe cea a agenţiei de turism a Guvernului României de a ne vizita ţara.
În fiecare an vine cu o floare la mormântul interpretului
De atunci, revine periodic aici, punând bazele unei firme, dar şi ale Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze, ce are ca scop promovarea schimburilor interculturale România – Japonia. Deşi cel mai mult timp – o jumătate de an – îl petrece la Bucureşti, este foarte apropiat şi de Craiova, graţie unei strânse şi frumoase prietenii care l-a legat de îndrăgitul solist Gil Dobrică. L-a cunoscut înainte de ’89, într-un local de noapte în care acesta cânta. De mai bine de cinci ani însă, de când interpretul s-a stins din viaţă, la doar 61 de ani, Hashimoto Yoshinori trece o dată pe an să lase o floare la mormântul lui şi să-i viziteze familia. Pentru fotograful japonez, Craiova a fost şi a rămas, după cum mărturiseşte, „oraşul lui Gil Dobrică”…
O sută de fotografii, într-o expoziţie itinerantă
Intitulată „Japonia de nord. O altă Japonie”, expoziţia lui Hashimoto Yoshinori deschisă la Muzeul Olteniei cuprinde peste o sută de fotografii şi a mai fost prezentată până acum şi în alte oraşe ale ţării – la Teatrul Naţional din Bucureşti, în Iaşi, Sibiu, Braşov, urmând a ajunge şi la Alexandria. Parte din imagini, alb-negru, a fost realizată în anii ’70, în mica zonă Yurihonjo a Japoniei de Nord, şi este expusă pe două panouri distincte. Unul – sub genericul Matagi, denumire pentru oamenii de la munte ce locuiesc în zona Tohoku şi care îşi duc traiul iarna vânând urşi şi căprioare, iar vara cultivând pământul. Altul – intitulat Hatahata, un tip de peşte care se pescuieşte în decembrie, timp de doar două săptămâni, fiind parte din meniul tradiţional de Anul Nou.
Instantanee cutremurătoare după dezastrul de la Fukushima
Cele mai multe fotografii au fost realizate însă în perioada 2008-2011 şi redau Japonia cu oamenii săi, munca de zi cu zi în agricultură, cu armoniile cromatice ale naturii în cele patru anotimpuri, cu varietatea obiceiurilor şi cu festivalul ei de toamnă, dedicat zeilor pentru a avea recolte bogate. Este prezentată zona Yurihonjo din prefectura Akita, cu oraşul Nikaho unde muntele se îmbină cu marea, creând un peisaj mirific. O serie de fotografii surprinde Japonia lovită de cutremurul din 11 martie 2011, urmat de un tsunami devastator şi de dezastrul nuclear de la centrala Fukushima, ce au provocat pierderi umane şi importante pagube materiale.
„Vinul bun şi fetele frumoase” vor face imaginea României în Japonia
Pasionat de fotografie, Hashimoto Yoshinori nu putea să nu surprindă în aceşti peste 30 de ani de când tot străbate drumurile României şi frumuseţile patriei noastre, pe care intenţionează să le arate japonezilor: de la copii şi chipuri de tinere fete la oameni aflaţi la muncile câmpului. Chiar anul viitor, în toamnă, intenţionează să deschidă o expoziţie în Ţara Soarelui Răsare, pe care, după cum spune zâmbind, este foarte posibil să o intituleze „Vinul este bun şi fetele sunt frumoase – jurnal de România”!
***
Expoziţia „Japonia de nord. O altă Japonie” va rămâne deschisă la Secţia de Istorie-Arheologie, din strada „Madona Dudu” nr. 14, până în prima parte a anului viitor, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. Craiovenii o pot vizita zilnic, între orele 9.00-17.00, mai puţin lunea, intrarea fiind liberă.