Alimentarea cu apă, finalizată în „Brestei”

0
1260

Locuitorii de pe strada „Brestei” sunt la un pas de a avea apă la robinete. Compania de Apă „Oltenia” a anunţat că a terminat lucrarea de alimentare cu apă, dar îi invită pe craioveni să se branşeze. Contracost, bineînţeles. 

Deşi locuiesc la mică distanţă de centrul Craiovei, nu toţi locuitorii de pe strada „Brestei” aveau apă potabilă la robinete. O bună parte din stradă era conectată la reţeaua publică de alimentare, dar existau şi destul de multe gospodării care, din cauza unor probleme urbanistice, legate de proprietatea asupra terenului, nu au putut fi prinse în nici o lucrare de extindere a utilităţilor. Porţiunea de stradă cuprinsă între străzile „Pelendava” şi „Fermierului” nu a fost inclusă nici în Masterplanul de apă şi canal al judeţului Dolj şi craiovenii au fost lăsaţi, în continuare, în aşteptarea unei soluţii.

Locuitorii aveau mari probleme cu apa potabilă

Fiecare a încercat apoi să-şi creeze propriile surse de apă, dar, din nou, nu au avut succes. Pentru a nu mai depinde de autorităţi, aproape fiecare gospodar şi-a forat câte un puţ în curte, însă, în urma analizelor, s-a dovedit că apa nu era potabilă. Singura variantă la îndemână pentru ei au rămas, atunci, tot magazinele. În aceste condiţii, cele câteva sute de familii care locuiesc pe porţiunea de stradă care porneşte de la intersecţia cu strada „Pelendava” şi până la „Casa cu cocoşi” au fost nevoite să meargă periodic în supermarketuri de unde-şi procurau baxuri cu apă plată pentru consum.

Lucrarea a fost terminată în timp record

Autorităţile locale au mers în zonă, în urmă cu câteva săptămâni, şi le-au promis locuitorilor de aici că vor scăpa de această problemă, spunându-le şi că vor avea, în scurt timp, reţea de alimentare cu apă chiar la poartă. Şantierul a fost pornit în prezenţa primarului Olguţa Vasilescu, aceasta declarând, la momentul respectiv, că execuţia va fi gata în numai două săptămâni. Ieri, reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia” (CAO), cei care au efectuat lucrările, au anunţat că extinderea reţelei de alimentare cu apă, pe porţiunea de 2 kilometri, a fost terminată la termen, invitându-i, totodată, şi pe craiovenii să se branşeze.

800 de lei pentru un racord

Potrivit reprezentanţilor CAO, reţeaua deserveşte 300 de gospodării. Pentru a putea să beneficieze propriu-zis de apă potabilă în locuinţe, fiecare utilizator trebuie să se racordeze în mod individual. „Cei care doresc să se branşeze trebuie să depună o cerere în acest sens la noi şi, bineînţeles, să suporte costul branşamentului”, a declarat Constantin Mitriţă, directorul CAO. Potrivit acestuia, costul unui racord este de aproximativ 800 de lei şi acoperă lucrările de săpare, tasare, conducta de racordare, căminul de apometru în care se va monta şi un apometru, care va fi pus la dispoziţie de companie.

O investiţie de 140.000 de euro

Extinderea reţelei de alimentare cu apă s-a făcut pe o porţiune de 2 kilometri şi a fost suportată integral de CAO. Autorităţile locale au precizat, la deschiderea şantierului, că toate fondurile care se vor investi aici vor fi decontate de municipalitate din bugetul de anul viitor. Reprezentanţii Primăriei Craiova au avansat şi o sumă pe care urmează să o returneze, şi anume în jur de 140.000 de euro. Totodată, autorităţile locale le-au promis locuitorilor din Brestei că vor face toate demersurile posibile astfel încât reţeaua de apă să fie completată şi cu o reţea de canalizare, dar asta în anul următor.