Biserică monument în centrul Dăbuleniului

0
915

Chiar dacă a fost multă vreme considerată ”cea mai mare comună din ţară”, imaginea de astăzi a localităţii Dăbuleni nu este cu nimic mai prejos decât cea a unui oraş cu istorie urbană. Străzi asfaltate, cu flori viu colorate şi plăcut mirositoare la tot pasul, arbori şi arbuşti pe mai toate străzile, trotuare amenajate în stil urban şi oameni zâmbitori şi primitori. La toate acestea se adaugă şi edificiile de cult cu istorie de secole, adevăratate monumente de artă, cum este şi Biserica Sfântul Gheorghe din centrul Dăbuleniului.  

În centrul localității Dăbuleni se află Biserica „Sfântul Gheorghe“, care are două parohii. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dăbuleni a fost ridicată în perioada 1810-1817 prin „silinta și cheltuiala domnilor jupân Gheorghe si jupân Hagi Enuș“, dupa cum scrie in pisania de deasupra ușii de acces in biserică. Hagi Enuș îndeplinea în această perioadă funcția de arendaș al moșiei Dăbuleni, arendată de la marele ban Grigore. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dăbuleni fost ridicată din caramidă arsă pe locul unei alte biserici mai vechi, de lemn. Construcția bisericii este în formă de navă sau arcă, cu ziduri groase de cărămidă, fără turle, avand un pridvor brâncovenesc cu coloane la intrare și pictură în frescă.

Biserica a fost pictată de Gheorghe Zugravu așa cum arătă vechea pisanie scrisă în limba română cu litere chirilice: “Această sfântă și dumnezeiască biserică ce se numește și se prăznuiește Sfântul Gheorghe, prin silinţa și cheltuiala domnilor jupân Gheorghe și jupân Hagi-Enuș s-a zidit din temelie la leatu’ de la Hristos 1817”. Interiorul bisericii a fost pictat în 1946, intre 1998 si 1999 a fost refacut, iar in anul 2000 au fost executate o serie de reparatii exterioare. Biserica a fost sfintita pe 21 septembrie 2002 de catre Prea Sfintitul Nicodim Gorjanul, episcop vicar al Craiovei. Biserica se află pe lista monumentelor istorice, Cod Monument: DJ-II-m-B-08255, Dăbuleni.

Datele pe cele referitoare la izvoarele istorice le aflăm din Baza de date cu clădirile arhitecturale vechi din judeţul Dolj (un studiu realizat cu sprijinul şi în îngrijirea SC EMPRI CONSULTING SRL). În plus, în ziua Sărbătorii Înălţării Domnului, în anul 2017, când Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraşul doljean Dăbuleni a aniversat 200 ani de existenţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în altarul de vară al lăcaşului de cult.