Asociatia Tinerilor Olteni Solidari a implementat, in perioada 1iulie – 31 octombrie 2018, proiectul ”Scoala de vara”, finanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Gorj, iar activitatile din Dolj au fost realizate din resurse proprii ale asociatiei. Proiectul și-a propus sa crească atractivitatea scolii și interesul elevilor pentru procesul de educație, prin utilizarea metodelor educative nonformale , abordând teme practice și interesante pentru participanți. Anul acesta ”Scoala de vara” a fost deja la cea de-a III-a editie, devenind astfel o traditie a organizatiei. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Bengesti, Bumbesti Pitic, Crasna din Gorj și Centrul de Tineret Giurgița din Dolj.
Voluntarii ATOS, 9 tineri gorjeni și 6 doljeni, pregatiți prin acest proiect, au realizat 4 “Școli de vară” în perioada iulie- august. Trei din acestea s-au desfășurat în institutii de învatamant din Gorj (Școlile Bengesti, Bumbesti Pitic, Crasna) participand 65 de adolescenți și 39 de copii cu vârsta sub 13 ani. La Scoala de vara de la Giurgița au participat 10 adolescenți și 14 copii.
Pe parcusul a câte 5 zile, beneficiarii au învățat să comunice, să se cunoasca mai bine pe ei înșisi și pe colegii lor, dar și ce rol are politețea in societate si cum să se comporte în diverse imprejurări pentru a-și construi o imagine pozitivă. Tinerii au aflat mai multe lucruri utile pentru sănătatea lor și a societatii in care traiesc. Toate aceste teme au fost abordate interactiv, fiind adaptate interesului și nevoilor tinerilor din fiecare grup, ei învățând să lucreze in echipa, să realizeze analize, dezbateri, jocuri de rol.
Participantii au fost incurajati să-și foloseasca imaginația și să realizeze un plan al “Școlii ideale”, plan care a arătat ca tinerii își doresc o școală cu o bază materială bine pusă la punct – de la clase bine echipate, computere si internet, săli și terenuri de sport, spații de cazare și masă – dar, mai ales, vor adaptarea programelor școlare la realitățile actuale, vor sa studieze materii utile pentru carieră și pentru viață, vor profesori bine pregatiți și, nu în ultimul rând, respect reciproc în toate relațiile din cadrul școlii.
Dupa inceperea anului școlar, fiecare participant la“Școala de vară” a primit diploma de participare și mapa proiectului.
Realizările fiecarei “Școli de vară” din proiect, dar și alte exemple de bune practici pentru motivarea participarii elevilor la activițăti școlare și extrașcolare, stimulând creativitatea, originalitatea, dezvoltarea și valorificarea abilitaților lor, au fost prezentate la finalul proiectului, la doua evenimente, primul fiind pe 25 septembrie la Giurgița, in cadrul proiectului «În an centenar, păstrăm tradiţia jucând oina, sportul naţional» , cand, dupa festivitatea de premiere, au urmat dezbateri pe tema implicarii elevilor si tinerilor in activitati extracurriculare si a beneficiilor realizarii de proiecte pentru elevii din mediul rural. Participantii au fost elevi, cadre didactice si reprezentanti ai autoritatilor din mai multe localitati rurale – Giurgita, Botosesti-Paia, Cernatesti si Leu
Cel de-al doilea eveniment a fost masa rotunda organizata la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova in octombrie, cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, la care au participat 22 de cadre didactice si 68 de elevi.