S-a stins „Minunea Blondă”

0
514

Cel mai mare jucător din istoria Ştiinţei şi unul dintre cei mai buni fotbalişti români din toate timpurile, Ilie Balaci, a încetat din viaţă, la vârsta de 62 de ani

Veste incredibilă în dimineaţa zilei de 21 octombrie, în care s-a produs una dintre tragediile fotbalului românesc. „Minunea Blondă”, Ilie Balaci, a dispărut din viaţă în urma unui infarct, la 62 de ani, vârstă pe care a împlinit-o luna trecută. Venit în Bănie pentru derby-ul Universităţii Craiova cu FCSB, Ilie Balaci petrecuse într-un club din Bănie sâmbătă noaptea, iar dimineaţa s-a petrecut tragedia. Este al patrulea component al Craiovei Maxima care ne părăseşte, după Zoli Crişan, Costică Ştefănescu şi Nicolae Tilihoi.

Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, dar a fost declarat la 13 septembrie, în comuna Bistreţ, din Dolj. Ilie Balaci a început fotbalul la juniorii Universității Craiova şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani, pe 12 august 1973, într-un meci Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1, în sezonul la finalul căruia Ştiinţa câştiga în premieră titlul de campioană. O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974. A marcat primul gol în tricolor pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0. Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988. A jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru Ştiinţa, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo. A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982). Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, iar cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare. Ca jucător a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu Craiova Maxima, în sezonul 1982-1983.

A antrenat în două rânduri, de fiecare dată pentru o perioadă scurtă, Universitatea Craiova, în 1998 şi în 2001. În România a mai antrenat în Liga a II-a, la Drobeta Turnu Severin. Ca antrenor a făcut carieră în țările arabe, fiind supranumit „Prinţul Deşertului” datorită performanţelor reuşite acolo. A câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain. Acum doi ani a câştigat titlul în Sudan.

Lumea fotbalului, în stare de şoc

Emil Săndoi a izbucnit în lacrimi la startul partidei echipei sale, FC Argeş, contra Farului, la Constanţa. Sorin Cârţu a plâns în direct la un post tv: „Am vorbit la Craiova, cu prietenii noștri, care îi țineau lumânarea. Parcă suntem blestemați!” Nicolae Ungureanu era şi el şocat: „Nu știu ce Dumnezeu se întâmplă cu generația noastră, ne prăpădim prea repede. Mi-e și greu să mai vorbesc”. Gică Popescu a scris pe facebook: „Atâta timp cât cerul e albastru, vei fi deasupra tuturor. Zbor lin, înger al Universității!” Gică Hagi a publicat un mesaj de regret: „Regret nespus. Este o veste teribilă care practic m-a şocat, sunt bulversat total. O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut, pentru toţi suporterii români. A fost un exemplu pentru noi toţi, pentru generaţii de jucători, un om la fel de mare ca şi talentul său. Transmit sincere condoleanţe familiei, să aibă putere să depăşească acest moment incredibil. Dumnezeu să-l odihnească!” Mircea Lucescu a comentat şi el:  „Îmi pare foarte rău pentru familia lui. Pentru prieteni, pentru Craiova, pentru fotbalul românesc. E unul dintere marile talente ale nostre, un jucător de talie mondială”. Înaintea meciului de ieri al Slaviei Praga, Alex Băluţă a scris p fb: „Odihneşte-te în pace, Minunea noastră Blondă. Vei rămâne mereu în sufletele noastre!” Nicuşor Bancu a adăugat şi el: „Odihnește-te în pace Minunea noastră Blondă! Mulţumesc pentru toate sfaturile oferite! Nu te vom uita niciodată!” Andrei Ivan: “RIP, Legendo! Nu te vom uita niciodată!”