Via și vinul în Oltenia, temă într-un proiect cultural-educativ de promovare a tradițiilor populare românești

0
394

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) a găzduit, la începutul acestei săptămâni, evenimentul etnocultural „Via și vinul” – o verigă a proiectului educativ „Tradiții și obiceiuri la români”, inițiat de Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate din Craiova și derulat în colaborare cu instituția-gazdă și Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Printre partenerii proiectului menit să reînvie tradiții și obiceiuri din zona Olteniei figurează Colegiul Pedagogic „Ștefan Velovan” și Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului”, coordonat de bibliotecara Marinela Carauleanu.

Proiectul „Tradiții și obiceiuri la români” promovează plurilingvismul și interculturalitatea și, în același timp, are caracter interdisciplinar, vizând arta, în general, dar mai ales arta populară și meșteșugurile.

«Viticultura a avut și are amploare în economia tradițională românească, fiind practicată de pe vremea daco-romanilor. Obiceiurile viticole constituie ocazii de convenire colectivă și de reactualizare a unui repertoriu folcloric specific. „Cârstovul/Cristovul viilor”, sărbătorit la mijlocul lunii septembrie, este o încununare a acestor ceremoniale», a subliniat prof. Maria Tronea, inițiatoarea proiectului. Amintite în context au fost bogatele podgorii românești, între care cele oltenești ocupă un loc distinct. Drăgășani, Vânju Mare, Corcova, Sâmburești, Golul Drincei, Segarcea sunt doar câteva dintre ele, despre ultima relatând pe larg o carte recent apărută, „Domeniul Coroanei, instituția model a lui Carol I, după 130 de ani”.

Programul a inclus intervenții axate pe tema evenimentului: „Drumul vinului în Oltenia” (dr. Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei), „Vița-de-vie și vinul – Simbolism și iconografie” (prof. dr. Maria Tronea) și „Via și vinul în Oltenia” (dr. Irinel Cănureci). Acestea au fost urmate de un recital susținut de rapsodul popular Ion Crețeanu și de un spectacol folcloric al Ansamblului „Rozele Calafatului” și al elevilor de la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate din Craiova (coord.: prof. Petruța Ungureanu).