Centru de recuperare la standarde europene pentru persoanele adulte cu handicap din Dolj

0
1869


Persoanele cu dizabilităţi cu vârsta peste 18 ani din judeţul Dolj au la dispoziţie, de ieri, un foarte modern centru de recuperare, realizat cu fonduri europene, la standarde de vârf în domeniu. Vorbim de Modulul „Sfânta Maria”, situat în cartierul Craioviţa Nouă, care aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Pe parcursul a 34 de luni, clădirea existentă a fost recompartimentată, a fost ridicată alta nouă, cu parter şi etaj, şi, aspectul cel mai important, a fost amenajat un bazin de recuperare pentru persoanele cu dizabilităţi neuromotorii unic în zona Olteniei. Vorbim de o investiţie de 3,88 milioane lei pe POR 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” – din care peste 3 milioane lei este finanţarea nerambursabilă şi peste 62.000 lei de la Consiliul Judeţean Dolj – doar în ridicarea noii clădiri şi reamenajarea celei existente, la care se mai adaugă însă dotările, care au fost asigurate în totalitate de administraţia judeţeană, ceea ce face ca  valoarea totală a proiectului „Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Modulului Sfânta Maria” să ajungă la un milion de euro.     

În vederea asigurării accesului unui număr cât mai mare de doljeni la serviciile centrului, proiectul a urmărit extinderea capacităţii ambelor structuri care compun Modulul „Sfânta Maria”, ajungându-se practic la dublarea suprafeţei construite. Astfel, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă şi-a sporit capacitatea de cazare de la 33 de persoane – vorbim de vârstnici de peste 60 de ani cu handicap – la 40 de persoane, care vor ocupa 17 dormitoare cu câte două şi trei paturi. Acestea au la dispoziţie o sală unde iau masa, un cabinet medical, un cabinet de consiliere psihologică, o farmacie şi o cameră de vizită. Prin ridicarea noii clădiri, care are parter şi etaj, Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie s-a extins cu 750 mp, ceea ce va face ca, în loc de 150 persoane/lună, acum să poată urma programe de recuperare aici aproximativ 300 de persoane/lună, condiţia fiind să aibă domiciliul sau rezidenţa în judeţul Dolj sau să fie instituţionalizate într-unul din centrele DGASPC Dolj şi, bineînţeles, să fie încadrate în grad de handicap. În plus, au fost diversificate programele de recuperare medicală, pe lângă kinetoterapie, fizioterapie şi ergoterapie fiind posibile acum meloterapia, aromoterapia, stimularea senzorială.

Pentru încălzirea apei din bazin se foloseşte „energie verde”

Aşa cum precizam, punctul de maxim interes al noului centru, modernizat, care îl face, totodată, unic în toată zona Olteniei, îl reprezintă bazinul acoperit destinat recuperării persoanelor cu afecţiuni neuromotorii. Deşi recuperarea în apă este recunoscută la nivel mondial ca fiind cea mai eficientă în tratarea unor afecţiuni neuromotorii, până acum la nivelul judeţului nostru şi al regiunii în ansamblu nu a existat nici un centru care să aibă ca dotare un astfel de bazin. Cel din cadrul Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie are o suprafaţă de 190 mp, are adaptări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi neuromotorii, este prevăzut cu vestiare şi grupuri sanitare diferenţiate pe sexe, iar apa este încălzită cu ajutorul unui sistem de panouri solare, care contribuie şi la încălzirea incintei. În acest fel, procedurile de hidroterapie şi recuperare în apă sunt posibile tot timpul anului, indiferent de câte grade sunt în termometre. Odată cu creşterea capacităţii întregului Modul „Sfânta Maria” a crescut şi numărul persoanelor angajate aici, cu circa 30%, ceea ce face posibilă oferirea de servicii timp de 12 ore/zi, 6 zile pe săptămână.

 

Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu: „Aici este, practic, locul de unde am început reforma în urmă cu şapte ani. Vreau să vă spun că nu mai avem nici măcar o locaţie nerenovată la DGASPC Dolj. Pentru asta aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi – în special Consiliului Judeţean, care a asigurat şi cofinanţarea şi partea de dotare, care cu totul se ridică la suma de un milion de euro. Suntem pregătiţi şi, probabil undeva în primăvara anului viitor, o să venim la ADR S-V Oltenia să cerem peste 10 milioane de euro, pentru a-i investi în alte proiecte ale Direcţiei”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „Ne amintim, nu cu multă plăcere, momentele de început, de acum zece ani, când baroneasa Emma Nicholson dădea imagini din România cu copii în condiții mizere. Situația s-a schimbat foarte mult în ceea ce privește județul Dolj. Sunt multe persoane cu dizabilităţi în judeţul Dolj, peste 17.000 – 1.500 dintre acestea fiind copii –, aşa că astfel de investiţii sunt extrem de importante. Acest centru este o mândrie a DGASPC Dolj, pentru că este singurul din Oltenia care are un bazin cu apă pentru tratarea unor afecţiuni, și va fi deschis 12 ore/zi. Ne-am dori ca astfel de centre să existe în cât mai multe localităţi din judeţ”.

 

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Şi noi suntem aproape gata cu căminul de bătrâni, tot pe fonduri europene, tot cu 2% partea noastră de cofinanţare – probabil că vom inaugura destul de curând primele două corpuri, care sunt deja reabilitate. Prin investiţiile pe care le-am făcut în ultimii ani în ceea ce înseamnă protecţia socială eu zic că deja ne ducem către ţările civilizate ale Uniunii Europene. Speranţa noastră cea mai mare este să înceapă cât de curând lucrările la spitalul regional care se construieşte la Craiova, unul dintre cele trei ridicate pe fonduri europene în România, fiind alese ca şi locaţii pentru construcţii Iaşi, Cluj şi Craiova. Eu zic că atunci când vom avea şi acel spital, din punctul de vedere al sănătăţii şi al protecţiei sociale Craiova va avea o altă faţă pe harta Europei”.

Liderul PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda: „Mă bucur să văd că un proiect care a început acum câţiva ani şi pe care îl vedeam la nivel de cărămizi a fost finalizat şi arată aşa cum îl vedeţi. Vreau să felicit echipa de la Consiliul Judeţean, pe domnul Prioteasa, pentru tot ceea ce face pe fonduri europene şi la Consiliul Judeţean şi le urez să continue tot aşa”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristi Iovan: „Acest proiect nu a fost simplu de implementat. Putem acum cu toţii să constatăm că stabilim un nou standard în protejarea şi apărarea sănătăţii persoanelor cu handicap. Ne dorim ca, odată cu exerciţiul financiar 2014-2020, să existe cât mai multe centre asemănătoare, de ce nu chiar în fiecare cartier al Craiovei, pentru că persoanele cu handicap se deplasează destul de greu uneori şi dintr-o zonă în alta”.