Despre sinceritate, cu „Mincinosul”, într-o comedie de succes

0
91

„Mincinosul”, după Carlo Goldoni, în regia lui Toma Enache, aduce pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” umorul savuros şi moralizator. Comedia, din distribuţia căreia fac parte nume mari ale teatrului românesc – Claudiu Bleonţ, Sebastian Papaiani, Valentin şi Bogdan Uritescu – se va juca la Craiova pe 18 noiembrie, de la ora 19.30. Biletele se găsesc la Agenția instituției (tel. 0251.413.677), la prețul de 80 de lei.

  Carlo Goldoni, autorul care a ridicat arta dramatică italiană la cel mai înalt punct al perfecţiunii sale, a fost înzestrat cu o imaginaţie extrem de fertilă, care i-a hrănit permanent muza comediei. Fiind un fin cunoscător al caracterelor şi având un dialog  foarte animat, verosimil şi plin de înțelesuri, Goldoni a reuşit să redea pieselor sale o imagine extrem de vie. Deşi au trecut mai bine de două secole şi jumătate de la premiera „Mincinosului”, vă veți bucura de o comedie spumoasă, mai actuală ca niciodată!

«Lăsaţi-vă seduşi de născocirile unui „Mincinos” spiritualizat, care spune foarte multe vorbe de duh, care cunoaşte bine oamenii şi ştie cum să pună problema», îndeamnă organizatorii spectacolului. «De ce Mincinosul?  Pentru că tocmai acest „Mincinos” ne poate deschide ochii, sentimentele şi mintea mai abitir decât ar putea să o facă altcineva! Îmi place să cred că în realitate nu sunt o rudă atât de apropiată a „Mincinosului”, deşi, într-un fel sau altul, toţi suntem rude mai apropiate sau mai îndepărtate cu el, cel puţin în unele momente. Sper ca în sfârşit acest „Mincinos” să ne înveţe ce este sinceritatea şi mă refer aici la sinceritatea faţă de noi înşine», declara regizorul Toma Enache la premiera piesei, în primăvara anului 2009.

Spectacolul îi are în distribuție pe Claudiu Bleonţ, Sebastian Papaiani, Valentin Uritescu, Bogdan Uritescu, Liliana Pană, Alex Moustache, Adrian Anghel, Radu Zetu, Teodora Colagiu, Mariana Liurca, Izabela Barbu și Anda Ţimbală.