După un an de la lansarea campaniei – Peste 9.000 de români au participat la cursurile de prim-ajutor în cadrul campaniei “O viaţă poate depinde de tine!”

2
283

Asociaţia React şi Vodafone România au prezentat, la finele săptămânii trecute, rezultatele campaniei „O viaţă poate depinde de tine!”. La un an de la lansarea acesteia, peste 9.000 de români au participat la cursurile de prim-ajutor oferite gratuit în toată ţara şi susținute de paramedicii SMURD.

Un număr total de 367 de cursuri au fost organizate pentru elevi, studenţi, profesori, angajaţi ai unor instituţii publice, ONG-uri sau companii private şi pentru publicul larg. Cel mai vârstnic participant este din Sibiu, are 71 de ani şi a învăţat să acorde primul-ajutor în cadrul cursului organizat la Biblioteca Judeţeană. Cel mai tânăr are 7 ani şi a învăţat cum poate salva o persoană într-o situaţie de urgenţă la cursul organizat la Școala „Ioan Alexandru Brătescu” din Voineşti.

«Oricare dintre noi se poate confrunta cu situaţii de urgenţă acasă, la serviciu, pe stradă şi de aceea acordarea corectă a primului ajutor poate să facă diferenţa între a supravieţui sau nu. Ne bucurăm foarte tare că acest program are un succes atât de mare în rândul românilor şi de aceea vom continua să îl susţinem şi anul viitor, cu un conținut îmbogăţit. Programul face parte din platforma „Parteneriat pentru viaţă”, dezvoltată de Vodafone printr-o serie de parteneriate cum sunt cel cu SMURD, pentru dotarea ambulanţelor cu echipamente video, cel cu React pentru programul de donare de sânge sau reamenajarea Centrului de Transfuzii Bucureşti şi altele», a spus Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone România.

„O viaţă poate depinde de tine!”

În cadrul campaniei sunt organizate cursuri de prim-ajutor specializate pentru diferite grupuri predispuse la accidente, cum ar fi motocicliştii sau bicicliştii, dar şi cursuri speciale pentru părinţi. «Bilanţul primului an de campanie ne arată că românii îşi doresc să ştie să acorde primul ajutor astfel încât, la nevoie, să poată salva viaţa unei persoane. „O viaţă poate depinde de tine!”, singurul proiect integrat care oferă la nivel naţional informaţii despre serviciul de urgenţă 112 şi cursuri gratuite de prim-ajutor tuturor celor interesaţi, indiferent de vârstă, a venit în întâmpinarea acestei nevoi. Astfel, mii de oameni au avut şansa de a învăţa şi exersa manevre de prim-ajutor. Pentru anul viitor ne propunem să dublăm numărul lor», a declarat dr. Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React.

2013: Vor fi introduse alte nouă manevre

Campania „O viaţă poate depinde de tine!” promovează importanţa măsurilor de prim-ajutor atât în ceea ce priveşte accesul rapid la asistenţa de specialitate, prin apelarea numărului de urgenţă 112, cât şi în ceea ce priveşte corectitudinea realizării manevrelor de prim-ajutor până la sosirea ambulanţei. În cadrul cursurilor, participanţii învaţă manevre de prim-ajutor în situaţii de stop cardio-respirator, de obstrucţie a căilor respiratorii, de fracturi, hemoragii, leşin, degerături, insolaţie, arsuri şi electrocutare şi, ceea ce este cel mai important, toţi participanţii exersează manevrele predate. Cele mai solicitate manevre de prim-ajutor au fost stopul cardio-respirator, îngrijirea plăgilor în caz de răni uşoare şi hemoragia.  Începând de anul viitor, la cursurile de prim-ajutor vor fi introduse alte nouă manevre: manevra Heimlich pentru sugari, adolescenţi şi adulţi, înec, stop cardio-respirator la sugari, poziţia laterală de siguranţa, intoxicaţii cu alcool, convulsii, hipo şi hiper glicemie la diabetici, sângerare nazală.

 

Pe www.salvez.ro se pot înscrie şi companiile, instituţiile şi ONG-urile care doresc să ofere angajaţilor cursuri gratuite de prim-ajutor. Echipa mobilă „O viaţa poate depinde de tine!” se va deplasa la sediul lor, pentru a oferi gratuit cursuri de prim-ajutor angajaţilor şi beneficiarilor organizaţiilor non-profit.

Campania „O viaţă poate depinde de tine!” este organizată de Asociaţia React şi Vodafone România, în parteneriat cu SMURD, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Sănătăţii.

2 COMENTARII

  1. Mi se pare constructiv,imi doresc si eu sa particip la un asemenea curs, mai ales ca incepând de anul viitor, la cursurile de prim-ajutor vor fi introduse alte nouă manevre: manevra Heimlich pentru sugari, adolescenţi şi adulţi, înec, stop cardio-respirator la sugari, poziţia laterală de siguranţa, intoxicaţii cu alcool, convulsii, hipo şi hiper glicemie la diabetici, sângerare nazală.

Comments are closed.