O parte din probele DNA din dosarul primarului Craiovei, declarate nule de Tribunalul Bucureşti

0
390

olgutaJudecătorii Tribunalului Bucureşti au anunţat, marţi seară, că o parte din actele procedurale, mai exact probe depuse de procurorii DNA la dosarul prin care Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a fost trimisă în judecată, sunt nule. Hotărârea a fost luată în urma analizării în camera preliminară a dosarului vizând comiterea unor infracţiuni de corupţie, în care au mai fost deferiţi justiţiei Radu Preda, fost administrator public al Craiovei şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al Asociaţiei „Pro Craiova”. Procurorii DNA pot contesta hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti şi trebuie să anunţe dacă îşi menţin dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Reamintim că, pe 18 iulie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Bucureşti dosarul în care procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al Asociaţiei „Pro Craiova”, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Dosarul a intrat în camera preliminară, a fost analizat de judecători, iar marţi, 20 septembrie a.c., judecătorii au anunţat că o parte din actele procedurale sunt nule: „Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii PREDA RADU COSMIN, POPESCU ELENA DANIELA şi VASILESCU LIA OLGUŢA. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei în ceea ce priveşte stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii cu referire la inculpaţii PREDA RADU COSMIN şi POPESCU ELENA DANIELA. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp şi art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion şi Părvulescu Ionuţ din data de 19.02.2016, aceasta fiind obţinută în mod nelegal. Încheierea motivată se va comunica procurorului care în termen de 5 zile de la comunicare trebuie să înştiinţeze judecătorul de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 20.09.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Bucureşti. DNA poate contesta hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti sau poate reface urmărirea penală.