La fiecare minut, o persoană este diagnosticată cu Alzheimer

0
374

alzheimerAproximativ 275.000 de români suferă de Alzheimer, conform estimărilor, însă doar 35.000 dintre aceştia sunt diagnosticaţi. În lume, peste 40 de milioane de persoane au Alzheimer sau o altă formă de demenţă, iar estimările oamenilor de ştiinţă arată că în 2050 vor fi până la 115 milioane de persoane afectate.

Boala Alzheimer este adesea numită boală de familie, pentru că fiecare membru al familiei este afectat privind declinul lent al unei persoane dragi. Demenţa Alzheimer reprezintă 50-70% dintre demenţele vârstnicilor. Ea afectează aproximativ 8% din persoanele de peste 65 de ani şi 30% din cele de peste 85 de ani, fiind a 7-a cauză de mortalitate la nivel mondial.

Demenţa este o boală destul de frecventă la persoanele în vârstă. Ea apare la 1 din 15 persoane de peste 65 de ani şi la 1 din 4 persoane de peste 85 de ani.

Care sunt semnele bolii

Iniţial apar pierderile memoriei de scurtă durată. Alte semne includ relatarea repetată a unei întâmplări sau adresarea aceleiaşi întrebări de mai multe ori, modificarea limbajului şi imposibilitatea amintirii unor cuvinte de bază, dezorientarea în spaţiu şi confuzia.

Supranumită „Teroarea medicală a secolului XXI”, boala afectează din ce în ce mai mulţi tineri, iar medicii trag un semnal de alarmă despre pericolul acestei afecţiuni, care nu poate fi tratată. Medicii au descoperit că tot mai mulţi români de 45 de ani suferă de demenţă, afecţiunea specifică vârstei a treia.

În boala Alzheimer există o serie de factori de risc cunoscuţi, întâlniţi şi în alte boli: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, hipercolesterolemia. Aceştia sunt factori de risc pentru Alzheimer dacă boala se instalează în jurul vârstei 45-50 de ani. Dacă se instalează după vârsta de 65 de ani, adică după limita acceptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca limită între adulţi şi vârstnici, nu mai sunt factori de risc pentru Alzheimer, probabil pentru că nu au timp să acţioneze.