Teatrul Naţional din Craiova participă cu trei spectacole la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău

0
163

În perioada 17-27 septembrie, la Chişinău are loc Reuniunea Teatrelor Naţionale – cel mai mare eveniment teatral al anului 2015 în Republica Moldova. Găzduit de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, acesta este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Ministerului Culturii din România şi Ministerului Culturii din Republica Moldova. În cadrul acestuia, şase teatre naţionale din România şi ţara-gazdă îşi prezintă producţiile, între ele aflându-se şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

„O furtună”

Actorii craioveni joacă aici trei spectacole din repertoriu: „O furtună” de William Shakespeare (regia: Silviu Purcărete), „Spargerea” de Răzvan Petrescu (regia: Dragoş Alexandru Muşoiu) şi „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale (regia: Mircea Cornişteanu), acesta din urmă cu două reprezentaţii – pe 21 şi 22 septembrie, de la ora 19.00.

Potrivit managerului Naţionalului craiovean Mircea Cornişteanu, deplasarea la Chişinău este realizată de peste 50 de angajaţi ai instituţiei, iar trei TIR-uri transportă decorurile necesare pentru prezentarea celor trei spectacole. „Teatrul Naţional din Chişinău ar fi vrut ca în fiecare an să organizeze această manifestare. Anul trecut a fost un turneu al Teatrului Naţional din Bucureşti cu trei spectacole la Chişinău – între care şi unul al meu, „Micul infern”, de Mircea Ștefănescu –, iar cei de acolo au realizat un turneu de răspuns la Bucureşti anul acesta, la sfârşitul stagiunii trecute. În discuţiile pe care le-am avut eu cu Petru Hadârcă, directorul Naţionalului din Chişinău, el şi-a exprimat dorinţa să joace şi la Craiova unul sau două spectacole. Desigur că am fost de acord şi îi vom găzdui pe actorii din Chişinău anul viitor”, a adăugat Cornişteanu.

„Spargerea”

Prezente cu spectacole în Republica Moldova mai sunt Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”  din Chişinău. La eveniment şi-au anunţat prezenţa regizori de renume: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, Agnieszka Korytkowska-Mazur, Cristian Hadji-Culea, Claudiu Goga, Alexandru Vasilache, Dragoş Muşoiu şi Horia Suru. Între actorii invitaţi se numără  Claudiu Bleonţ, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Haruna Condurache, Teodor Corban, Lari Giorghescu, Petru Hadârcă, Silvia Luca, Monica Ardeleanu, Ada Lupu şi alţii.

„O noapte furtunoasă”

O secţiune aparte a evenimentului o constituie audiţia spectacolelor radio de teatru-document, dedicate unor destine adevărate, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă sau mari personalităţi ale vieţii culturale, în montarea şi prezentarea Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti.

În perioada următoare, Teatrul Naţional din Craiova va fi prezent la mai multe festivaluri din ţară şi străinătate. După reîntoarcerea de la Chişinău, spectacolul „Profu’ de religie” (regia: Bobi Pricop) va fi prezentat pe 30 septembrie la Festivalul Tânăr de la Sibiu, iar pe 1 noiembrie – la ediţia I a Festivalului Teen-Fest, organizat de Teatrul Excelsior (Bucureşti).

Pe 10 octombrie, multipremiatul spectacol „Profu’ de religie” va participa la Festivalul de Comedie de la Galaţi, în timp ce „Spargerea” (regia Dragoş Alexandru Muşoiu) va fi prezentat la Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea. În perioada 23-27 noiembrie, spectacolele „Spargerea” şi „Iluzii”, ambele puse în scenă de Bobi Pricop, vor participa la Festivalul Naţional de Teatru de la  Bucureşti. De asemenea, toate cele trei spectacole amintite au fost invitate cu câte două reprezentaţii la Teatrul Naţional din Tg. Mureş, în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie.

Pe 2 noiembrie, Naţionalul craiovean va participa la Festivalul Shakespeare de la Tbilisi (Georgia), cu spectacolul „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete